"Орао" лани пословао позитивно, успјешан и почетак 2021.

Срна
"Орао" лани пословао позитивно, успјешан и почетак 2021.

БИЈЕЉИНА - Предузеће "Орао" претходну годину пословало је позитивно иако је на почетку, због пандемије вируса корона, било одгађања реализације неких уговора усљед проблема са набавком сировина и успореног транспорта, изјавио је Срни вршилац дужности директора за економска питања у овој фирми Младен Лемез.

- Међутим, све те уговоре који су били потписани за 2020. годину смо успјели на вријеме да завршимо, тако да смо претходну годину пословали позитивно, као и сваку до сада - рекао је Лемез.

Он је истакао да и за ову годину имају потписане уговоре који ће им обезбиједити нормално пословање.

Лемез је навео да су у прошлој години због одгађања извршења неких уговора, у једном тренутку имали проблема са ликвидношћу, али да су тај период пребродили безболно, уз финансијску помоћ Влада Републике Српске.

Он је навео да је у једном периоду "Орао" радио са 50 одсто капацитета, а рад је био организован у двије смјене, те нису претрпјели значајне штете.

Према његовим ријечима, максимално је 12 људи истовремено било или ковид позитивно или у изолацији, док данас немају ниједан случај ни заражених, ни радника у изолацији.

Он је навео да је "Орао" у овој години већ потписао један од најзначајнијих уговора са Министарством одбране Србије као крајњим корисником, односно са "Југоимпорт" фирмом која је носилац уговорних задатака.

- Тржишта Индије, Италије, Велике Британије и Малезије остаће на нивоу који је био у претходној години тако да већ сада можемо да кажемо да ће ова пословна година бити успјешна, можда чак и једна од успјешнијих што се тиче нових пословања фирме - рекао је Лемез.

Он је истакао да пандемија има највећи утицај на цивилно ваздухопловство, док за потребе ратног ваздухопловства, односно потребе одбране, ту нема већих проблема.

- То тржиште је стабилно и због тога ми и очекујемо успјешну 2021. годину", рекао је Лемез.

Лемез је навео да "Орао" очекује много од данашње посјете делегације Министарства одбране Србије, на челу са министром Небојшом Стефановићем и помоћником за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем.

- За нас, Министарство одбране Србије је стратешки важно и доноси око 50 одсто прихода нашем друштву - рекао је Лемез.

Он је додао да ће у име Министарства привреде и предузетништва Републике Српске састанку присуствовати и министар Вјекослав Петричевић са својим најближим сарадницима.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је јуче у Бањалуци да Србија има интерес да настави да снажно инвестира у Републику Српску, те да ће током дводневне посјете видјети шта су могућности овдашње намјенске индустрије.

- Циљ интензивнија сарадња са компанијама са којима већ послујемо, с којима имамо уговоре вриједне око 20 милиона евра. Недавно смо потписали уговор са Ремонтним заводом "Орао" вриједан 3,7 милиона евра - рекао је Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана