Оптиму занимају Нафтни терминали ФБиХ

Марина Чигоја
Оптиму занимају Нафтни терминали ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Иако није било иницијативе представника Владе ФБиХ за продају Нафтних терминала ФБиХ у Плочама "Зарубежњефту", ова компанија је заинтересована за све терминале на Јадрану, па тако и за овај у Плочама.

Рекао је "Гласу Српске" први замјеник директора "Оптима Групе" Славко Шћепановић и додао да ова компанија има контакте са свим нафтним терминалима на Јадрану.

Трговачки суд у Дубровнику поставио је у Нафтне терминале ФБиХ у Плочама (НТФ) прије неколико дана стечајног управника који би требало да утврди да ли су испуњени услови за стечај компаније путем које ФБиХ добија око 70 одсто нафте, јавиле су агенције.

Aко суд отвори стечај, НТФ ће преузети лондонска компанија за трговину нафтним дериватима "Делтагрип", која је због потраживања од око девет милиона куна и покренула стечајни поступак, јавиле су агенције.

НТФ је уплатио средином седмице на свој рачун 1,3 милиона марака, чиме су остварили услове за наставак пословања, пренијеле су агенције. У Управи Терминала Федерације у Сарајеву навели су да стечај није могућ јер је рачун НТФ-а деблокиран.

Из "Делтагрипа" поручују да их се малипулисањем цијенама покушава истјерати из Плоча у корист руског "Зарубежњефта". Руска компанија би деривате произведене у Рафинерији у Босанском Броду допремала жељезницом и бордовима који пристају у Плочама и пласирала на инострана тржишта.

Шћепановић каже да још није било иницијативе од стране Владе ФБиХ за продају терминала у Плочама, те да из тог разлога није било ни било каквих званичних договора.

- Наш план је да имамо стратешки уговор са неким терминалом на Јадрану, а видјећемо да ли ће то да буде НТФ или неко друго предузеће - казао је Шћепановић и додао да је "Оптима група" спремна за разговор у интересу свих страна.

У образложењу рјешења дубровачког суда наводи се да укупна вриједност имовине НТФ не прелази износ од 15 милиона, док с друге стране постојеће обавезе дужника прелазе 55 милиона куна. Односи између "Делтагрипа" и НТФ-а заоштрили почетком априла, када је нова Управа терминала покушала подићи цијене складиштења деривата. "Делтагрип" у Плочама складишти 40.000 тона нафте, а НТФ је затражио поскупљење од око 150 одсто.

Уговор

Управа Нафтних теминала ФБиХ демантовала је било какву намјеру истискивања "Делтагрипа", и истичу да су раније цијене складиштења, које је договарао бивши предсједник Управе Јосип Томић, биле прениске и штетне за компанију. "Делтагрип" се с друге стране позива на прошлогодишњи уговор према којем им је у периоду од пет година загарантована фиксна цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана