Оптима покреће поступак у Суду БиХ

Марина Чигоја
Оптима покреће поступак у Суду БиХ

БAЊA ЛУКA - "Оптима група" платила је 200.000 марака казне коју је изрекао Конкуренцијски савјет БиХ због непријављивања преузимања бензинских пумпи "Зовко" у ФБиХ и Брчко дистрикту, али ће покренути управни поступак пред Судом БиХ због овог рјешења.

Рекао је то "Гласу Српске" први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић. 

Конкуренцијски савјет БиХ казнио је "Оптима групу" Бања Лука са 200.000 марака због непријављивања преузимања бензинских пумпи "Зовко" у ФБиХ и Брчко дистрикту, пренио је Цапитал.ба.

Конкуренцијски савјет БиХ, наводи Цапитал.ба, дозволио је "Оптима групи", која је у власништву руске фирме "Њефтегазинкор", да преузме пумпе "Зовко", али је истовремено изрекао казну, јер није поднесен захтјев за добијање дозволе концентрације на тржишту моторним горивима и мазивима у БиХ, а што су били обавезни по Закону о конкуренцији БиХ.

У "Оптима групи" су истакли да су изненађени и разочарани оволиком казном.

- Нисмо очекивали да то може да нам се деси као једном озбиљном инвеститору, који толико улаже на територији БиХ. Казна је и висока и неоправдана, али смо је платили. Намјеравамо да покренемо управни спор пред Судом БиХ против овог рјешења - казао је Шћепановић.

У Конкуренцијском савјету БиХ потврдили су да је "Оптима група" платила казну која им је изречена.

"Оптима група" је 22. јуна 2009. године купила бензинске пумпе "Зовко" и то "Каоник" из Бусоваче, "Бријесница" Добој Исток, "Орманица" Градачац, "Солина-Тузла" Тузла, "Буквик" и "Јабучик" из Брчко Дистрикта, "Церовац-Тешањ" из Тешња и "Тиња" из Сребреника.

Казна

Славко Шћепановић тврди да казна од 200.000 марака за "Оптима групу" представља 80 одсто од највише казне која је могла да буде изречена. "Оптима група" била је обавезна да пријави намјеру концентрације привредних субјеката, што је прописано законом. Други основ за подношење пријаве било је повећање удјела на тржишту "Оптиме" куповином "Зовко" пумпи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана