Оптима група међу великанима

Марина Чигоја
Оптима група међу великанима

Бањалука - На годишњој листи 500 највећих компанија у средњој Европи први пут су се нашле три компаније из БиХ, а у то друштво ушли су "Оптима група" из Бањалуке, те "Холдина" и "Електропривреда БиХ" из Сарајева.

БиХ је на прошлогодишњој листи имала два представника - "Оптима групу" и "АСА превент".

Компаније су на листи коју је израдила чувена ревизорско-консултантска кућа "Дилојт" рангиране на основу прихода од продаје у 2013. години, а минималан износ за улазак на листу био је 477 милиона евра.

"Оптима група", у склопу које послују Рафинерија нафте Брод, Рафинерија уља Модрича и ланац бензинских пумпи "Нестро петрол", нашла се на 371. позицији са приходом од продаје од 629,7 милиона евра.

Слиједи "Холдина", фирма кћерка хрватске нафтне компаније "Ина". Њени приходи од продаје у прошлој години достигли су 543,9 милиона евра, што је сврстало на 434. мјесто. "Електропривреда БиХ" нашла се на 480. мјесту са 496,8 милиона евра.

Из "Дилојта" је саопштено да ни ове године није било значајних промјена на врху листе 500 највећих компанија средње Европе.

 - Прве три позиције поновно су заузеле двије компаније из енергетског сектора - пољски "ПКН Орлен" и мађарски "МОЛ", док се на трећој позицији нашла чешка "Шкода" - истиче се у саопштењу и додаје да су пољске компаније наставиле да доминирају и да чине готово трећину укупног броја компанија које су се ове године нашле на листи.

Нагласили су да овогодишњу листу карактеришу стагнација и стабилност.

- Укупан раст прихода у односу на 2012. износио је свега три одсто, односно тек нешто више од стопе инфлације - истакла је партнер у "Дилојту" Сабина Софтић и додала да су, као и прошле године, најзаступљенији на листи сектор робе широке потрошње и саобраћаја, те енергетски сектор, који чине 65 одсто компанија са листе.

На листу 500 највећих компанија у средњој Европи ове године су ушле 42 компаније из земаља бивше Југославије, а највише их је из Словеније - 16. Слиједи Хрватска са 12 предузећа, Србија са десет и Македонија са једним. Са аспекта профитабилности, најбоља у региону је била Нафтна индустрија Србије са 428 милиона евра, а слиједе "Хрватски телеком" и словеначка "Крка".

Банке и осигурања

"Дилојт" је објавио и листу 50 највећих банака и осигуравајућих друштава, а на њој се није нашао ниједан представник БиХ. Међу банкама водећа је пољска ПКО БП банка, а код осигуравајућих друштава ПЗУ из Пољске.

 

Најбоље компаније

Позиција     компанија   држава        приход (милиона КМ)

1.       "ПКН Орлен"       Пољска 27.037

2.       "МОЛ" Мађарска 18.121

3.       "Шкода"     Чешка 10.311

4.       "Метинвест"        Украјина 9.619

5.       "ДТЕК"      Украјина 8.721

371.   "Оптима група"   БиХ 629,7

434.   "Холдина"  БиХ 543,9

480.   "Електропривреда БиХ"         БиХ 496,8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана