Општине помажу брендирање производа

Драгана Келеч
Општине помажу брендирање производа

БAЊAЛУКA - Локалне заједнице у Републици Српској спремне су да финансијски помогну произвођаче чији би производи могли да постану домаћи бренд.

Иако у Aгенцију за безбједност хране БиХ још није стигао ниједан захтјев из Републике Српске за регистрацију домаћих производа, у општинама кажу да су заинтересовани да кандидују производе по којима је њихов крај познат, те да покрену поступак њихове заштите.

У Рогатици, једној од 22 општине из Српске која је предложила своје производе за заштиту Aгенцији за безбједност хране, кажу да су спремни да подрже производњу романијског скоруп кајмака, боричког кромпира и меда, који би могли да постану домаћи бренд.

- У Рогатици постоји дугогодишња традиција производње квалитетног сјеменског и меркантилног кромпира, а наше поднебље и надморска висина утичу на то да се кромпир издваја квалитетом и да буде препознатљив на тржишту - рекао је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Рогатице Радован Росић и додао да би Удружење произвођача кромпира "Борика" ускоро требало да буде регистровано, што је први корак ка заштити овог производа.

Росић је додао да је ове године из општинског буџета издвојено 80.000 марака за подстицај домаће производње.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Бијељина Предраг Јовић рекао је да ова општина за подстицај пољопривредне производње годишње издваја око 1,1 милион марака.

- За заштиту смо предложили ракије виљамовку, шљивовицу, дуњевачу и кајсијевачу, те семберски кисели купус и пршуту, али има још квалитетних производа које ћемо настојати да заштитимо и створимо од њих бренд - истакао је Јовић и додао да је до сада највећа препрека произвођачима била неинформисаност о поступку заштите својих производа.

Према ријечима начелника Одјељења за привредне дјелатности општине Рибник Радмиле Галић, подстицајима се настоје помоћи произвођачи чији би производи могли да буду заштићени.

Шеф Одсјека за безбједност производње у Aгенцији за безбједност хране БиХ Драган Брењо рекао је да је предуслов за подношење захтјева за регистрацију неког производа да произвођач буде регистрован, да има израђену произвођачку спецификацију производа, као и да посједује потврду о усклађености производа са сертификатом.

Правилник

Драган Брењо је рекао да се могу регистровати прехрамбени производи намијењени за исхрану, односно свјеже месо, месни производи, сир, јаја, мед, уље, маст, воће и поврће, риба, пиво, алкохолна пића, хљеб, пециво, колачи, сладолед и многи други производи.

У земљама Европске уније постоји око 900 заштићених производа, од којих се највише налази у Италији и то 221, у Француској 178, а у Шпанији 141 производ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана