Општине дужне 391 милиона КМ

Маријана Миљић
Општине дужне 391 милиона КМ

Бањалука - Општине и градови у Српској на крају августа код комерцијалних банака и по основу емисије обвезница биле су задужене 297,56 милиона КМ, односно 391,41 милиона КМ са урачунатом каматом, рекли су ово “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Нагласили су да су најзадуженије општине Ново Горажде, Пале, Добој, Оштра Лука, те Кнежево, Челинац, Прњавор и Бијељина.

- Задуженост Новог Горажда по основу постојећих кредитних у односу на остварене редовне приходе из прошле године износи 18,71 одсто, Пала 16,29 одсто, Прњавора 13,47 одсто, а Бијељине 13,47 одсто - казали су у Министарству финансија РС.

У општина Ново Горажде рекли су да се ова општина у два наврата задужила за око 2,5 милиона КМ.

- Кредит је утрошен за учешће општине у изградњи станова за 36 породица, чије су куће поплављене у децембру 2010. године - рекао је начелник Новог Горажда Далибор Нешковић и додао да општина своје дугове отплаћује на вријеме, те да ускоро није планирала ново задужење.

Начелник Пала Слободан Савић рекао је да ова општина тренутно дугује око шест милиона КМ.

- На сва задужења добили смо сагласност од Владе РС. Морали смо се задужити јер ниједан пројекат не бисмо могли реализовати без кредита - рекао је Савић и додао да су кредити утрошени за изградњу прилазних путева, те вањског уређења школе “Србија”, као и реконструкцију спортске дворане.

Савић је нагласио да ова општина у плану има нова задужења у идућем периоду и то за реконсктрукцију водовода и премјештање зграде “Топлане” на ново мјесто.

У општини Кнежево рекли су да дуг ове општине према комерцијалним банкама износи око четири милиона марака, те да је за сада отплата дуга под контролом и не угрожава буyет.

- Задуживали смо се углавном због изградње  инфраструктурних пројеката и водовода - истакли су у овој општини и додали да ниједан већи пројекат општина не може реализовати без задужења.

Закон  

У Министарству финансија РС истакли су да је законом о задуживању, дугу и гаранцијама РС прописано да се јединице локалне самоуправе могу дугорочно задужити само ако у периоду стварања дуга укупан износ који доспијева за отплату, по предложеном дугу и цјелокупном доспјелом неизмиреном постојећем дугу, у било којој идућој години није већи од 18 одсто износа њених редовних прихода остварених у претходној фискалној години.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана