Општине дужне 340 милиона КМ

Маријана Миљић
Општине дужне 340 милиона КМ

Бањалука - Задуженост општина у Српској код комерцијалних банака и по основу емисије обвезница према посљедњим подацима износи 255,90 милиона марака, док тај дуг са каматом досеже 340,3 милиона КМ, казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Додали су да су најзадуженије општине Кнежево, Србац, Козарска Дубица, те Градишка и Ново Горажде.

- У РС има општина које нису задужене код комерцијалних банака и по основу емисије обвезница. То су углавном општине чији су редовни приходи мали, као што су Купрес, Крупа на Уни, Језеро, Сребреница, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Рудо и Рогатица - казали су у Министарству финансија.

Начелник Одјељења за финансије у Српцу Драган Микић рекао је да задужење ове општине износи око десет милиона КМ.

- Општина у овој години планира да отплати 734.000 марака дуга, што је скоро око 12 одсто од прихода остварених у 2011. години - казао је Микић и додао да се општина задуживала искључиво за реализацију инфраструктурних пројеката.

Микић је нагласио да општина редовно исплаћује своја дуговања, те да у овој години не планира нове кредите.

У општини Кнежево истакли су да дуговања потичу још из 2007. године, када је подигнут кредит од 2,8 милиона марака.

- Такође, општина је 2009. године задужила 1,7 милиона марака, а путем обвезница 2010. године 5,6 милиона КМ. Сав новац од кредита уложен је у асфалтирање локалних путева - казали су у општини и додали да на вријеме и редовно измирују своје обавезе, те да буyет општине није угрожен због великих задужења.

Начелник Козарске Дубице Нино Јауз рекао је да тренутна задужења ове општине износе 6,2 милиона марака.

- Поред тога, општина планира да се задужи за још седам милиона марака да би био ријешен проблем снабдијевања водом на простору цијеле општине - казао је Јауз и додао да је сва задужења одобрило ресорно министарство, те да се кредити улажу у план развоја општине до 2020. године.

Одредбама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама РС прописано је да се општина може задужити само ако у периоду стварања дуга укупан износ који доспијева за отплату, по предложеном дугу и цјелокупном доспјелом неизмиреном постојећем дугу, у било којој сљедећој години не прелази 18 одсто износа њених редовних прихода остварених у претходној фискалној години.

Пуњење буџета

У општинама у Српској истичу да је у првом кварталу ове године смањено пуњење буџета за око 20 одсто у односу на план.

Надлежни у општинама истичу да би у идућем периоду могло доћи до пуњења општинских каса у складу са планом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана