Опстанак на тржишту биће велико искушење

Милијана Латиновић
Опстанак на тржишту биће велико искушење

БАЊАЛУКА - Недостатак јагода на домаћем тржишту и три пута виша цијена тог воћа обиљежили су почетак сезоне у прерађивачкој индустрији, а у предузећима у чијим погонима настају џемови, сокови и салате кажу да су проблеми са којима се годинама суочавају кулминирали због епидемије вируса корона и да ће опстанак на тржишту бити велико искушење.

Прерађивачи годинама недостатак сировине на домаћем тржишту надокнађују увозом воћа и поврћа из региона да би успјели да испуне годишњи план и маркетима испоруче довољне количине производа.

Година је започела откупом јагоде, а у зависности од краја до краја у Српској и род овог воћа је различит.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже за “Глас Српске” да јагода није било довољно.

- Откупна цијена је три пута виша него иначе. Чекамо да видимо како ће се ситуација развијати. Ми своје купце нећемо оставити без тог слатког програма, макар откупљивали од хладњачара по вишој цијени - рекао је Микић. Додао је да су у “Витаминки” у току припреме за прераду краставца корнишона, која би требало да почне крајем мјесеца.

- Процјене су да неће бити довољно корнишона на домаћем тржишту и вјероватно ћемо то што буде недостајало морати да увеземо из Србије. Осим тога и црвену паприку увозимо - рекао је Микић.

Он је подсјетио да је “Витаминка” лани имала производњу за око 70 одсто већу него 2018. године те да је то била веома добра година.

- С обзиром на проблеме са вирусом корона прошлогодишњи резултат је тешко достижан и очекујем да ћемо ипак имати пад обима производње од око 20 одсто у односу на прошлу годину. Опстанак на тржишту биће велико искушење, с обзиром на проблеме са ликвидношћу. Осим тога угоститељски објекти нису радили, а то све утиче на ликвидност - истакао је Микић, нагласивши да је пред прерађивачима тешка година пуна изазова.

Директор предузећа “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић каже за “Глас Српске” да планирају да прераде око осам милиона килограма воћа и поврћа у овој години.

- Имамо добру сарадњу са нашим кооперантима, а све што буде недостајало увешћемо из Србије, као и до сада. У току је производња листа купуса у теглама за Дубаји, а почели смо и прераду вишања. Биће тешко задржати позицију на тржишту и надамо се помоћи Владе РС - рекао је Филиповић, нагласивши да никога од запослених нису отпустили у протеклом периоду.

Додао је да су проблеми “Сава Семберије” са којима су се борили и раније кулминирали у вријеме епидемије.

- Имамо огромне проблеме са наплатом наше робе. Тај проблем је кулминирао са појавом короне, јер сада сви траже алиби у томе. Бивши дистрибутер из БиХ нам дугује 380.000 марака - рекао је Филиповић.

 Радна снага

Жарко Микић је рекао да је “Витаминка” у овој години инвестирала око милион марака у нову опрему те да се припрема за повећање продуктивности рада упркос свим потешкоћама.

- Најважније је да смо задржали раднике и да настављамо посао, а сигурно ћемо и ове године ангажовати сезонске раднике. Очекујемо већу понуду радне снаге на тржишту - рекао је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана