Опрез приликом конзумације јужног воћа

Blic
Опрез приликом конзумације јужног воћа

Београд - Јужно воће по правилу буде потапано у пестициде који омогућавају дугострајност плодовима и због тога је неопходан опрез приликом њихове конзумације, пише “Блиц”.

Лист наводи да највећи број земаља, које су главни извозници јужног воћа, користи пестициде да би спријечиле да роба не сатрули на путу до купца.

До брзог труљења може доћи код свих врста агрума, односно лимуна, грејпа или поморанџе током дугог складиштења и зато се одмах послије бербе потапају у водени раствор фунгицида да би се спријечио раст гљивица или плијесни.

У Центру за испитивање намирница листу је речено да је третирање цитруса фунгицидима дозвољено европском регулативом.

Максимално дозвољене количине остатака фунгицида су пет милиграма по килограму воћа и у тим количинама није опасан по здравље.

Јужно воће се у земљама ЕУ углавном продаје у посебним паковањима да би купац преко декларације добио све потребне податке о производу, па и упозорење о примјени.

Истицање упозорења да кора није за јело није неопоходно ако воће није третирано, што је случај са лимуном који се увози из околних земаља.

Посљедњих дана, наводи лист, јавност су преплавиле тврдње да се на тржишту Србије налазе банане увезене из САД, које у себи садрже токсичан и канцероген пестицид ДБЦП. Тај пестицид налази се на европској листи Интернационалне агенције за истраживање рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана