Опредјељење за изградњу другог блока ТЕ »Гацко«

Срна
Опредјељење за изградњу другог блока ТЕ »Гацко«

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изразио је наду да ће са кинеском компанијом "Донфанг електрик корпорејшн" бити постигнут споразум да наредних година буде изграђен Блок два термоелектране "Гацко" капацитета до 350 мегавата инсталисане снаге по принципу "кључ у руке".

Ђокић је рекао током разговора са представницима ове компаније у Бањалуци да је од њих прије неколико дана добијено писмо намјере са исказаном вољом да се приступи припреми и реализацији овог пројекта, те је организован данашњи састанак на којем су почели конкретни разговори.

''Наредних дана, након што се о садржају састанка и писма намјере упозна Влада Српске и након давања одобрења за овај пројекат, започеће конкретне активности чија прва фаза подразумијева потписивање меморандума о сарадњи и дефинисања предуслова сарадње, а након тога би се приступило изради студије изводљивости и економске оправданости изградње објекта'', навео је Ђокић.

Он је додао да већ постоји мноштво раније обрађених елемената за израду студије изводљивости, те да ће у изради те студије компанија "Донфанг" бити и стручни консултант.

Ђокић је истакао да је ово важан пројекат за електроенергетски систем, али и уопште за развој Републике Српске, као и да то неће бити једини пројекат из области енергетике на којем ће се радити у наредном периоду.

''Пројекат изградње Блока два ТЕ "Гацко" испуњавао би све критеријуме Европске енергетске заједнице које смо дужни испоштовати и уградити у реализацији оваквих пројеката'', нагласио је Ђокић.

Он је подсјетио да Српска већ има искуство у сарадњи са овом кинеском компанијом у изградњи ТЕ "Станари", која би требало да буде завршена у новембру.

Ђокић је рекао да су представници кинеске компаније понудили стварање финансијских претпоставки за реализацију овог пројекта путем подршке кинеске Владе, односно Кинеске извозне банке.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић рекла је да се никада није одустајало од изградње Блока два ТЕ "Гацко", који је у ствари замјенски блок.

''То не значи да тај блок, након што буде изграђен, не би радио упоредо са постојећим блоком. Треба имати у виду да је Блок један пуштен у рад 1983. године и да, по примјени директива ЕУ о еколошком стандардима, морамо посматрати тај постојећи блок у који је потребно уложити знатна средства'', истакла је Милекићева.

Она је додала да би та средства требало да буду уложена због еколошких прилагођавања постојећег блока или га у догледно вријеме треба замијенити новим блоком уколико се то покаже економски исплативије.

Према њеним ријечима, кинеска компанија би за изградњу Блока два обезбиједила 85 одсто кредитних средстава.

Потпредсједник компаније "Донфанг електрик корпорејшн" Лан Зехаи рекао је да је Влада Републике Српске исказала интересовање за изградњу Блока два ТЕ "Гацко", наглашавајући да ова компанија, заједно са Владом и "Електропривредом" Српске може успјешно реализовати овај пројекат.

Према његовим ријечима, ово је свјетски врло респектабилна компанија која има искуства у изградњи електрана широм свијета.

Зехаи је подсјетио да је прије пар година у Бањалуци потписао уговор о реализацији пројекта изградње ТЕ "Станари" који ће бити завршен ускоро, наводећи да ће та термоелектрана бити пуштена у комерцијални рад наредне године.

Компанија "Донфанг електрик корпорејшн" спада у водеће компаније у свијету које се баве изградњом енергетских објеката и опреме и у прошлој години остварила је приход од 22 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана