Оправак привреде БиХ биће дуг

Д. К.
Оправак привреде БиХ биће дуг

БAЊA ЛУКA - Опоравак привреде БиХ од удара свјетске економске кризе биће дуг и тежак, али се већ у овој години очекује благи раст бруто друштвеног производа за 0,5 одсто.

Казао је јуче у Бањој Луци поводом обиљежавања 35 година постојања и рада Економског факултета бањолучког Универзитета на којем је одржан научни скуп под називом "Услови и ограничења превладавања ефеката глобалне кризе", гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Он је нагласио да би политичке теме требало замијенити економским, а сви ресурси треба да су окренути према економском опоравку земље.

Козарић је рекао да тренутно сви макроекономски показатељи биљеже пад, а БДП је у минусу од три одсто, што, како је истакао, говори да је земља и даље у рецесији.

Професор на Економском факултету у Љубљани Јанез Прашникар навео је да је криза највише погодила земље извознице, те да је Словенија једна од њих, јер око 70 одсто БДП земље чини извоз.

- У Словенији се ради на измјенама система усмјереног на извоз и зависност од тржишта западне Европе и окренути смо факторима привредног развоја у држави - казао је Јанез.

Декан Економског факултета у Бањој Луци Новак Кондић рекао је да је циљ овог научног скупа да се кроз велики број научних радова покушају отворити видици како на најлакши  начин да се превазиђе свјетска економска криза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана