Опоравак у Европи могао би да касни

Глас Српске
Опоравак у Европи могао би да касни

ИСТAНБУЛ - Због мањег броја флексибилних привреда Европа би могла спорије од осталих свјетских региона да напредује на путу постепеног опоравка од глобалне економске кризе, упозорио је у петак директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штраус-Кан.

Он је на конференцији за новинаре у Истанбулу казао да је Европа била мање погођена свјетском економском кризом од остатка свијета, те би због тога и њен опоравак могао да "каска".

- Европа је била мање погођена кризом, у смислу да се боље држала након што је дошло до снажног пада активности у СAД, али би то могло значити да би исто тако могла спорије да реагује и на раст активности у осталим дијеловима свијета -  казао је Штраус-Кан.

Према његовим ријечима, европска економија је мање флексибилна, па спорије тоне, али се и спорије опоравља.

- Крутости европских привреда, које су их до одређене мјере штитиле током кризе, сада отежавају почетак процеса опоравка - објаснио је директор ММФ-а.

Штраус-Кан је поновио раније упозорење да би свијет требало да очекује слабији привредни раст од оног у периоду прије кризе, те нагласио да је још увијек присутна опасност од поновног западања у кризу.

- Ова очекивања су оправдана, с обзиром на то да се очекује да ће у многим земљама незапосленост наставити да расте још мјесецима - казао је Штраус-Кан.

Овај економски стручњак упозорио је на опасност да се владе, под утицајем прогноза да свијет излази из кризе, прерано одлуче на повлачење мјера помоћи.

- Бојим се да би владе могле прерано да закључе да је криза готова и да због тога одлуче да се врате уобичајеној политици. То би била права грешка и једна од пријетњи којих морамо да се чувамо - истакао је Штраус-Кан.

Свјетска банка

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик казао је да су земље у развоју још увијек јако погођене глобалном рецесијом, те је међународним зајмодавцима потребан додатни капитал како би им могли помоћи. Док неке економије полако излазе из рецесије, каже Зелик, најсиромашније државе још увијек су погођене падом свјетске трговине, нижим радничким примањима и мањим приходима од туризма. Он сматра да ће и 2010. година бити тешка, јер ће бројне владе обуставити подстицајне мјере за своје привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана