Опоравак привреде РС почетком 2010.

Далиборка Секулић
Опоравак привреде РС почетком 2010.

БAЊA ЛУКA - Aко би се обистиниле најновије процјене Свјетске банке, да ће свјетска привреда из рецесије изаћи крајем ове и почетком идуће године, опоравак привреде РС могао би да се деси три мјесеца послије тога.

Казао је за "Глас Српске" директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић. Он је појаснио да се настанак кризе, па тако и излазак из ње "прелива", а РС на свјетске токове реагује у принципу са три мјесеца закашњења.

- Излазак свјетске привреде из рецесије до краја године оптимистична је процјена. Aко би се то и десило до краја ове године, онда би крај рецесије у Српској био вјероватан у првом кварталу 2010. године - казао је Јакшић.

С обзиром на то да РС у великој мјери зависи од увоза и извоза у земље од којих све креће, сматра Јакшић, када те земље дођу до стабилизације нама треба обично један квартал више од њих. Истиче, да се економски поремећај заиста десио код водећих индустријских земаља и финансијских тржишта, док се у другим земљама које за њих нису у директној вези, десио тек психолошки поремећај.

Према оцијени аналитичара Европске банке за обнову и развој (EBRD), посткомунистичке земље које су ушле у ЕУ, могу да се подијеле у двије групе. Једна, у којој су Пољска, Словачка или Чешка, наставиле су реформе и успешније се боре са кризом, док су у другој групи Мађарска и балтичке земље, чији је раст био заснован на јефтиним потрошачким кредитима па их је сада изненадио дубок пад у рецесију.

(EBRD) повратак привредном расту у региону средње и источне Европе очекује тек током 2011. и 2012. године, када се обнови потражња на главним извозним тржиштима у еврозони.

Јакшић каже да је привреда РС у трансформацији, те у овој ситуацији има више могућности на које се може да рачуна.

- Рафинерија нафте у Броду и рударски капацитети "Љубија" и "Бирач" потенцијали су које у овом тренутку треба искористити - нагласио је Јакшић.

Најгоре прошло

Према мишљењу замјеника предсједника и главног инвестиционог савјетника у вашингтонској инвестиционој кући "Блека Рока" Боба Дола, најгоре за свјетску привреду је већ прошло у посљедња два квартала. Државе у развоју већ почињу да излазе из рецесије, која се у њима манифестује кроз гомилање залиха, а не кредитним колапсом као што је случај на западу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана