Опоравак привреде креће идуће године

Марина Чигоја
Опоравак привреде креће идуће године

Бањалука - Економија БиХ у овој години забиљежиће скроман раст од 0,9 одсто, а први озбиљнији кораци ка повећању економске активности очекују се тек у идућој години, процјене су Дирекције за економско планирање БиХ.

У документу "Перспективе од 2013. до 2016. године" који је израдила Дирекција за економско планирање БиХ наводи се да се право побољшање очекује тек у 2014. години и то кроз јачање раста у Њемачкој, Аустрији и Србији, те почетак раста у Хрватској, Словенији и Италији.

У документу се додаје да би 2015. и 2016. требало да буду обиљежене даљим постепеним јачањем економског раста, углавном као посљедица све израженијих позитивних кретања у окружењу.

- Очекивања прогреса у окружењу су углавном постепеног карактера, тако да је за 2015. предвиђен економски раст БиХ од 3,5 одсто, односно од 4,2 одсто у 2016. години. Овај раст би углавном требало да буде посљедица постепеног јачања извоза и реалног сектора, те домаће тражње захваљујући јачању запослености и иностраних прилива новца. При томе би јавне инвестиције требало да имају све већи значај - наводе у ДЕП-у.

Додају да се у овој години очекује умјерен опоравак индустријске производње са растом од око два одсто, док се у идућој години очекује раст од приближно 4,5 одсто. Према њиховим прогнозама, БиХ у 2015. и 2016. години очекује раст индустријске производње од приближно шест одсто.

Према процјенама ДЕП-а, током 2013. године номинална стопа извоза биће већа за 3,1 одсто, док ће увоз доживјети раст по нешто вишој стопи која ће износити 4,1 одсто. У идуће три године очекује се приближно исти раст и увоза и извоза.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да су ово охрабрујуће процјене, али да БиХ нема реалних претпоставки на основу којих би се те прогнозе оствариле.

- Да би БиХ у идућим годинама остварила раст БДП-а од 2,5 или три одсто, потребне су нам инвестиције од 500 милиона евра, а ми те инвестиције тешко можемо привући - казао је Хасић и додао да је пословни амбијент у БиХ веома лош, да је политичка клима лоша, те да корупција одбија инвеститоре од БиХ.

Када је у питању тржиште рада, ДЕП наводи да, с обзиром на то да се у 2013. години очекује скроман економски раст, већи позитивни помаци се не могу очекивати, али би могло доћи до успоравања негативних трендова у домену запошљавања.

- Нешто боља дешавања на тржишту рада се очекују у 2014. години, која би могла бити година преокрета и потпуног заустављања негативних трендова на тржишту рада - наводе у ДЕП-у и додају да ће се инфлација кретати у распону од 1,5 до 1,7 одсто.

Када је у питању банкарски сектор, у ДЕП-у наводе да ће кретање кредита бити условљено кретањем депозита и квалитетом кредитног портфолија који значајно може ограничити кредитну активност банака ако се настави тренд раста неквалитетних кредита.

Инвестиције

Према процјенама ДЕП-а, БиХ ће у овој години остварити између 495 и 645 милиона КМ страних инвестиција.

- За 2014. годину се очекују директна страна улагања у износу од 620 до 820 милиона КМ, док се у 2015. години очекују инвестиције у износу од 890 милиона до 1,040 милијарди КМ. Директна страна улагања у 2016. години би била од 970 милиона до 1,070 милијарди КМ - наводе у ДЕП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана