Опоравак потражње за нафтом 2010.

Глас Српске
Опоравак потражње за нафтом 2010.

ПAРИЗ - Глобална потражња за нафтом опоравиће се 2010., након што је у 2008. смањена, а пад се очекује и у овој години, објавила је у петак Међународна агенција за енергетику (IEA), наводећи као главни разлог предстојећег опоравка потражњу на тржиштима у развоју, пренијеле су агенције.

- Очекује се да ће се свјетска потражња за нафтом опоравити за 1,7 одсто или 1,4 милиона барела дневно на годишњем нивоу, на укупно 85,2 милиона барела дневно -  објавила је IEA у мјесечном извјештају  о нафтним тржиштима.

Опоравак ће предводити потражња у земљама изван Организације за економску сарадњу и развој (OECD), истичу у IEA-и.

У чланицама OECD-а потражња за нафтом порашће у 2010. за благих 0,2 одсто у односу на текућу годину, након што се већина привреде опорави од најдубље кризе, напомиње IEA.

Насупрот томе, у земљама које нису чланице OECD-а потражња за нафтом требало би да у идућој години порасте за снажних 3,5 одсто у односу на ову годину, с тим да се очекује да ће Кина, Блиски исток и Латинска Aмерика имати значајну улогу у том скоку.

Прогноза глобалне потражње за нафтом за 2009. остала је углавном непромијењена, те у IEA-и очекују да ће пасти за 2,9 одсто или 2,5 милиона барела дневно у поређењу с прошлом годином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана