Опоравак од кризе на крхким ногама

Глас Српске
Опоравак од кризе на крхким ногама

ДAВОС - На отварању овогодишњег Свјетског економског форума у швајцарском одмаралишту Давос глобални пословни лидери упозорили су владе западних земаља да би популистичко пооштравање мјера у финансијском сектору могло да уназади крхки опоравак послије најдубље финансијске кризе од тридесетих година прошлог вијека.

Како је најавио оснивач и предсједавајући Форума професор Клаус Шваб, који се ове године одржава на тему "Побољшати стање свијета: Поново промислити, поново осмислити и поново изградити", скупу ће присуствовати више од 2.500 званичника, пословних људи и представника јавних организација из 90 земаља широм свијета, међу којима ће бити 30 предсједника држава или премијера, већи број министара спољних послова, трговине и финансија.

Шваб је рекао да на овогодишњи састанак треба гледати у контексту онога што се дешава у свијету.

- Видимо да садашњи систем глобалне сарадње не функционише довољно добро. Зато желимо да на скупу разговарамо о свим глобалним проблемима на системски, интегрисан и стратешки начин, а посебно о глобалној сарадњи - рекао је Шваб.

Један форум у Давосу биће посвећен и зарадама банкара, али ће се та расправа водити иза затворених врата, најавио је "Дојче веле", наводећи да ће "у чувеном швајцарском скијашком градићу можда почети преиспитивање капитализма".

У најави организатора стоји да "велика државна помоћ и губитак повјерења у компаније изискују темељито преиспитивање структуре и духа капитализма" и да се "мора размотрити које би елементе тржишне привреде требало преиспитати".

Жан-Клод Трише

Предсједник Европске централне банке (ЕЦБ) Жан-Клод Трише одбацио је тврдње да постоје трансатлантске разлике и подржао Обамине планове које је оцијенио као "прикладне и интересантне".

- Они су на истој линији са нашом позицијом, заправо са нашом жељом да се банкарски сектор примора да се бави првенствено финансирањем реалне економије, што је и његова кључна улога - рекао је Трише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана