Опоравак металске индустрије у 2010.

Глас Српске
Опоравак металске индустрије у 2010.

СAРAЈЕВО - Повећана производња базних метала и прерада метала у првом кварталу ове године потврђују да је дошло до опоравка у металском сектору БиХ, али би ова грана тек сљедеће године могла да достигне ниво извоза који је имала прије почетка глобалне економске кризе.

У Aсоцијацији металног и електро сектора индустрије Спољнотрговинске коморе БиХ кажу да су уговори и наруџбе које имају металске фирме у БиХ са страним компанијама ове године много већи него лани, посебно у производњи челика и алуминијума, те у преради и аутоиндустрији.

- Поједине фирме покренуле су и трећу смјену, а у неким предузећима наруџбе су веће пет до шест пута него прошле године - кажу из ове асоцијације, пренијела је Срна.

Из Aсоцијације додају да су са проблемима у овој области упознати Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, те ентитетска ресорна министарства и министарства здравља, којима је упућено 11 захтјева за побољшање амбијента у овој грани привреде.

- Ради се о цијени и начину снабдијевања електричном енергијом металских фирми, обезбјеђивању повољних кредитних средстава преко ентитетских развојних банака, те о социјалном аспекту, када је ријеч о финансирању свих дажбина према држави и радницима који су на боловању - рекли су из Aсоцијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана