Опоравак evropske привреде тек наредне године

Глас
Опоравак evropske привреде тек наредне године

РИМ - Предсједник Европске централне банке сматра да је пад активности у привредама 15-члане еврозоне досегнуо дно, истичући у разговору за италијанску телевизију да очекује поступан опоравак привреде током наредне године.

- Према нашим калкулацијама, током другог и трећег тромјесечја ове године пали смо на дно - истакао је Жан Клод Трише за телевизију RAI 1, објавио је бусинесс.хр.

Привреда еврозоне у другом тромјесечју смањена је 0,2 одсто, а министри финансија из Белгије и Француске су ових дана позвали ECB да размотри мјере којима би се подстакле привредне активности на састанку на којем ће одлучивати о нивоу каматних стопа.

ECB је на прошлоседмичном састанку оставила кључне каматне стопе на 4,25 одсто, а из Тришеових изјава на конференцији за новинаре одржаној послије засједања дало се наслутити да оне одређено вријеме неће бити мијењане.

Такође је нагласио и нужност спречавања другог круга инфлаторних притисака које би могли да створе захтјеви за повећање плата, а као разлоге за забринутост истакао је актуелну инфлацију од 3,8 одсто.

Многи аналитичари сматрају су да ће ECB ипак снизити каматне стопе у првој половини наредне године, будући да је приморана да одговори на успоравање раста активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана