Опоравак економије БиХ током ове године

Ведрана Кулага
Опоравак економије БиХ током ове године

БAЊA ЛУКA - Према предвиђањима Европске банке за обнову и развој (EBRD), економска ситуација у БиХ требало би да се стабилизује током ове године, са привредним растом од нула до један одсто.

Ово је јуче у Бањој Луци, послије презентације ЕРБД "Транзицијског извјештаја" о реформском напретку и економском развоју 29 земља централне Европе и Aзије, казао економски стручњак EBRD-а Питер Сенфи

Он је рекао да се, поред стабилизације економске ситуације, од идуће године у БиХ очекује привредни раст од око два одсто.

- БиХ има потенцијал за привредни раст у средњорочном и дугорочном периоду, али да би се то остварило потребно је извршити структуралне реформе -  истакао је Сенфи.

Додао је да ако БиХ успије да уради све потребне реформе она ће постати примамљива за стране инвеститоре.

Сенфи је нагласио да се што прије морају отклонити проблеми отежаног издавања дозвола, нарочито грађевинских и административних.
Коментаришући економску ситуацију у БиХ, у односу на земље у региону, Сенфи је рекао да је економска криза, која је погодила и БиХ, оставила одређене посљедице.

- Посредством кризе, у БиХ је дошло до смањења страних инвестиција, што је утицало на негативан привредни раст - рекао је Сенфи и додао да економска ситуација у БиХ није гора у односу на друге земље у региону.

Шеф канцеларије EBRD за БиХ Ђулио Морено истакао је да је EBRD у протекле три године у БиХ потписала 31 пројекат укупне вриједности од око 600 милиона евра, додавши да ова банка и убудуће планира различите инвестиције у земљи, да би се ефекти економске кризе што мање осјетили.

- Наставићемо са инвестирањем у инфраструктурне пројекте, првенствено оне који се односе на путеве, аеродроме и жељезнице. Приоритет су нам и пројекти из области енергетике, као и финансирање приватног и финансијског сектора посредством кредита који ће бити додјељивани посредством микрокредитних организација, те инвестирање пројеката за развој малих и средњих предузећа - рекао је Морено и додао да је EBRD отворена и за друге пројекте који би могли помоћи привреди БиХ.

Планови

Ђулио Морено је истакао да је EBRD лани у Републици Српској потписала уговор у вриједности од 21 милион евра за финансирање петље у Маховљанима и да се планира финансирање друге фазе водоснабдијевања и прераде отпадних вода у Бијељини. Морено је додао да су у току и преговори у вези са пројектима у енергетским сектору, односно са "Електрокрајином" у Бањој Луци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана