Опоравак економија почиње 2010. године

Глас Српске
Опоравак економија почиње 2010. године

ВAШИНГТОН - Опоравак свјетске економије могао би услиједити почетком идуће године, три мјесеца раније него што се очекивало, изјавио је за један италијански дневник директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штраус Кан, пренијеле су агенције.

Штарус Кан је нагласио да, без обзира на ово, опоравак од рецесије, вјероватно ће у почетку бити слаб.

- Годину дана говоримо да би опоравак могао наступити у првој половини идуће године. Сада постоји могућност да наступи и три мјесеца раније, што би била добра вијест - казао је Штраус Кан и додао, да без обзира што је најгори дио кризе прошао и што се "види крај тунела, још увијек смо у кризи".

- Разлог за то је што проблем представљају друштвене посљедице кризе, попут незапослености, која ће наставити да расте још барем годину дана - закључио је директор ММФ-а.

Он је наговијестио да ће у наредном периоду бити објављено више ревидираних ММФ прогноза за свјетску економију.

- Свјетске економске прогнозе које се спремамо да објавимо биће оптимистичније, али ипак, неће се пуно разликовати од оних из јула - казао је Штраус Кан за италијански лист.

Он је истакао да се уочени напредак у погледу опоравка свјетских привреда, може објаснити низом различитих фактора, укључујући обнављање залиха у компанијама и спровођење мјера економске политике у циљу подршке привреди.

Г20

Предсједник СAД Барак Обама рекао је, уочи самита Групе 20 (Г20) најразвијенијих земаља и привреда у убрзаном успону, да лидери великих економија морају наћи пут за одрживи економски раст, избјегавајући при том "неуравнотежености из прошлости". Обама, који ће присуствовати самиту Г20 у Питсбургу 24. и 25. септембра, указао је да су свјетске привреде сада у бољем положају него што су биле прије годину дана, будући да је трговина у порасту, да стресови на финансијским тржиштима јењавају, а финансијске институције повећавају неопходни капитал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана