Опоравак догодине

Марина Чигоја
Опоравак догодине

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) у најновијем извјештају прогнозира да ће привреда БиХ у овој години стагнирати, док би у идућој години требало да дође до раста од један одсто.

ММФ је у овом извјештају потврдио прогнозе из прошлог извјештаја који је објављен у априлу.

У најновијем извјештају ММФ прогнозира да ће потрошачке цијене у БиХ у овој години порасти за 2,2 одсто, док ће у идућој порасти за 2,1 одсто. Иста прогноза је била и у прошлом извјештају.

Када је ријеч о земљама у региону, ММФ Србији у овој години прогнозира пад БДП-а од 0,5 одсто, док у идућој години прогнозира раст од два одсто. Истовремено, потрошачке цијене у Србији у овој години ће порасти за 5,9 одсто, а у идућој за 7,5 одсто.

ММФ у овој години Хрватској предвиђа пад од 1,1 одсто, а у идућој раст од један одсто. Потрошачке цијене у Хрватској и у овој, као и у идућој години, према процјенама ММФ-а, биће веће за три одсто.

Када је у питању Црна Гора, ММФ очекује да ће та земља ове године остварити раст од 0,2 одсто, док се у идућој години очекује раст од 1,5 одсто. Што се тиче потрошачких цијена у Црној Гори, ове године доћи ће до раста за 3,4, а у идућој години за три одсто.

У Македонији се у овој години очекује раст привреде за један, а у идућој години за два одсто. Инфлација ће у овој земљи у 2012. и 2013. години износити два одсто.

За једину чланицу Европске уније међу бившим југословенским републикама, Словенију, ММФ предвиђа у овој години пад од 2,2 одсто, а у идућој пад од 0,4 одсто. Инфлација ће у Словенији у овој години износити 2,2, а у идућој 1,5 одсто.

Економски раст у Aлбанији у овој години, према процјенама ММФ-а, износиће 0,5 одсто, док се у идућој години очекује раст од 1,7 одсто. Цијене ће у овој земљи бити веће за два, односно за три одсто.

У већини земаља источне Европе инфлаторни притисци ће се смањити, што ће централним банкама дати простора за додатно монетарно лабављење.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је крајње вријеме да се домаће власти позабаве стварањем нове вриједности.

- Ово је крајњи тренутак да се почне са ревитализацијом било каквих производних капацитета који још нису скроз пропали. Проблем је што то нема ко да уради - нагласио је Павловић.

Он је истакао да ће БиХ нулту стопу остварити само захваљујући озбиљним инвестиционих пројеката који ће утицати на обим посла који су подизвођачи у тим пројектима урадили.

- Ту прије свега мислим на неке енергетске пројекте, као и на аутопут Бањалука - Добој и друге пројекте који ће имати ефекте на фирме које су подизвођачи. Међутим, да би се десила озбиљна промјена у привреди РС и БиХ, пажња се мора посветити производњи хране, воде, заштити домаће производње и помоћи малим предузетницима да се развијају, а не да их гушимо различитим прописима - казао је Павловић.

ММФ је снизио прогнозе раста и за остале земље југоисточне Европе, а како наводи, највећа пријетња по економије свих централних и источних земаља Европе и даље је дужничка криза у еврозони, па је у тим земљама неопходно побољшати финансијске услове, што би уз нешто јачи раст тражње из зоне евра довело до опоравка привредног раста у 2013.

ММФ наводи да ће привредни раст у еврозони ове године потонути за 0,4 одсто, а ограничио је и прогнозу привредног раста у еврозони на 0,2 одсто за идућу годину умјесто претходно предвиђених 0,7 одсто.

- Криза еврозоне се од прољетос погоршала упркос постигнутом напретку у политичком смислу. Уколико се брзо нешто не предузме, тренутно побољшање на финансијским тржиштима могло би бити само привременог карактера - оцијењено је у извјештају.

Прогнозе ММФ-а за БиХ и земље у региону за ову годину

Земља                             БДП                            Инфлација

БиХ                                 0%                                   2,2 %

Србија                            -0,5 %                               5,9%

Хрватска                        -1,1%                                3,0%

Црна Гора                      0,2%                                 3,4%

Македонија                    1,0%                                  2,0%

Словенија                     -2,2%                                  2,2%

Aлбанија                        0,5%                                  2,0%

Свијет

ММФ очекује да ће глобална економија у 2012. години порасти за само 3,3 одсто. То значи да ће ово бити година најспоријег привредног раста од 2009. године, када је свијет био захваћен финансијском кризом. Сљедеће године очекује се раст за 3,6 одсто.

ММФ наводи да су главни разлози који успоравају раст напредних економија фискална консолидација и слабост финансијског система, односно исти фактори који оптерећују свијет од експлозије глобалне финансијске кризе 2008. године.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана