Опоравак цијена нафте са петогодишњег минимума

Агенције
Опоравак цијена нафте са петогодишњег минимума

Њујорк - Цијене нафте су се током данашњег трговања у Азији опоравиле, након што су претходних дана пале на петогодишњи минимум пошто је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) снизила прогнозу тражње тог енергента у 2015. години, а америчке залихе нафте регистровале изненађујући раст, навели су аналитичари.

Барел америчке "лаке" нафте (WTI) за испоруку у јануару поскупио је на меркантилној берзи у Њујорку 44 цента на 61,38 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за јануарску испоруку на тржишту у Лондону поскупио 40 центи на 64,64 долара, преноси агенција Франс прес.

Цијена тексашке нафте (WTI) јуче је пала за 2,88 долара, док је брент појефтинио за 2,60 долара након што је ОПЕК објавио да ће глобална тражња за сировом нафтом пасти на 28,92 милиона барела дневно у наредној години, што је најнижи ниво од 2003. године.

"С обзиром на приближавање празничне сезоне, инвеститори не очекују никакве важније економске вијести, док ће се цијена нафте задржати на ниском нивоу до краја године", изјавио је аналитичар консултантске компаније ЕY, Санџев Гупта.

Подаци које је јуче објавило америчко министарство енергетике показали су да су залихе нафте у САД у недељи закључно са 5. децембром порасле за 1,5 милиона барела, док су аналитичари очекивали пад од 2,7 милиона барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана