Опоравак банака у БиХ, Словенији се не пише добро

Марина Чигоја
Опоравак банака у БиХ, Словенији се не пише добро

Бањалука - Анализа профитабилности банкарских система у југоисточној Европи за 2011. годину показала је да су банкари у БиХ повећали профит у односу на 2010. годину када су остварили негативан резултат, док се Словенцима не пише добро.

У анализи коју је урадио портал "мој-банкар.хр" на основу стопе враћања уложеног капитала, утврђено је да је банкарски систем БиХ апсорбовао губитке у 2010. и вратио се позитивном тренду пословања у 2011. години. Истиче се да је банкарски систем БиХ лани достигао ниво профитабилности од седам одсто, што га сврстава у средину у овом региону по профитабилности.

- И даље су најпрофитабилнији банкарски сектори Чешке, Пољске и Словачке, док Румунија и Бугарска, које су имале негативан принос, још увијек плаћају данак кризи која је утицала на сектор некретнина и на обим робне размјене, односно извоза, који су имали негативни утицај на банкарски сектор - истиче се у анализи.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ Радован Бајић каже да позитиван резултат банака у БиХ у прошлој години показује да је и у условима велике кризе могуће имати позитивно пословање.

Бајић додаје да су општи услови пословања у БиХ у финансијском сектору на нивоу просјека у региону и да су ови резултати очекивани.

- Седам одсто приноса на капитал је нешто што је било и очекивано и наш резултат је индикатор да банке могу да улажу у реални сектор - казао је Бајић и додао да у Удружењу и у овој години очекују сличне показатеље као у 2011. години.

Када су у питању земље у окружењу, портал наводи да је 2011. година била врло динамична. Хрватско банкарско тржиште је у 2011. остварило укупни поврат на капитал у износу од седам одсто, чиме је ова земља, као и БиХ, сврстана у средину по профитабилности, док је Србија остварила поврат од шест одсто.

- НЛБ, са 20 одсто проблематичних кредита у свом портфељу, повукла је банкарски сектор Словеније на незавидно мјесто најнепрофитабилнијег банкарског сектора регије, са оствареним губитком банака у износу већем од 200 милиона евра, односно негативног поврата на капитал банака од минус 11,7 одсто. За Словенију наставак овог тренда се очекује и у 2012. години, са најавом гувернера Марка Крањца да чак трећина предузећа не може отплаћивати кредите - наводи се у анализи.

У 2012. години аналитичари очекују сличне трендове као и у 2011, али наглашавају да и ту прогнозу, гледајући неизвјесност око Грчке и Шпаније, треба узети са резервом.

Банке у РС

Према подацима Агенције за банкарство РС, банке у Републици Српској у првом кварталу ове године оствариле су 16,2 милиона КМ добити, што је за 38 одсто више у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана