Опет пале цијене дионица

Глас Српске
Опет пале цијене дионица

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - Трговање на свјетским берзама, послије тродневног раста, јуче је обиљежио снажан пад цијена дионица и берзанских индекса, преносе агенције.

На азијским берзама цијене дионица су пале јер слаби пословни резултати америчких компанија, пад цијене нафте и сировина, те бројни статистички подаци показују да рецесијске пријетње свјетској привреди расту.

На Токијској берзи Никкеи индекс је потонуо за 6,8 одсто. Највише су пале цијене дионица великих извозника, попут "Сонија", због јачања јена према долару, што би могло да смањи приходе јапанских компанија са иностраних тржишта. Tonu i azijske burzeУ Хонгконгу је Ханг Сенг индекс пао готово три одсто, а лоше расположење влада и на осталим азијским берзама. MSCI индекс азијско-пацифичких дионица био је у минусу око 3,8 одсто.

На европским берзама водећи индекси пали су више од два одсто због страховања улагача од рецесије, те пада цијена нафте и сировина. FTSEurofirst 300 индекс водећих европских дионица потонуо је 2,5 одсто, на 900 бодова. Париски CAC и франкфуртски DAX индекс такође су били на губитку више од два одсто, док је лондонски FTSE индекс у минусу око 1,2 одсто.

Страх од рецесије и слабљења потражње изазвао је пад цијена нафте, руде и других сировина, због чега је под највећим притиском био рударски сектор. Тако је цијена дионице "Веданта рисорса" потонула више од осам, "Билитона" више од седам, а "Рио Тинта" више од 3,5 одсто.

Europske burze počele s padom većim od 2 posto У пуном замаху је сезона објављивања пословних резултата компанија. Више је оних испод, него изнад очекивања аналитичара, што је посљедица дуготрајне финансијске кризе и слабљења свјетске привреде.

И цијене дионица на Волстриту у уторак су осјетно пале јер су слаби пословни резултати низа америчких компанија, као и пад цијена нафте и сировина оживјели страховања од рецесије. Dow JonesProblemi realnog sektora smrknuli Wall Street Jones индекс потонуо је 2,5 одсто, S&P индекс пао је 3,08 одсто, а Nasdax индекс потонуо 4,14 одсто, на 1698 бодова. Даљи пад камата у међубанкарском кредитирању показује да се ситуација на кредитном тржишту стабилизује и да напори финансијских и монетарних власти широм свијета дају резултате.

Индекс страха

Колика несигурност влада на Волстриту показује и то што је у четвртак дневни промет био најмањи у протеклих мјесец дана.

Уз то, поново је почео да расте VIX индекс Чикашке берзе опција, популарно зван индекс страха. Ипак, његов садашњи ниво од 53 бода знатно је испод рекорда од 81 бода, достигнутог прошлог четвртка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана