Опет могућ прекид испоруке гаса

Глас Српске
Опет могућ прекид испоруке гаса

МОСКВA - Руски енергетски гигант "Гаспром", упозорио је да ће поново прекинути испоруку гаса Украјини 8. марта ако та држава не плати дуг од 400 милиона долара, јавила је Срна.

Шеф финансија "Гаспрома" Aндреј Круглов, изразио је на састанку борда директора, забринутост за могућности Украјине да плати фебруарски рачун, објавио је јуче лист "Комерсант".

 - Aко не плате дуг од 400 милиона долара до 7. марта, онда ћемо 8. марта поново морати да прекинемо испоруку гаса Украјини - рекао је он.

Русија је прекинула испоруку гаса Украјини 31. децембра прошле године због неплаћених дугова и цијене гаса, што је изазвало најтежу енергетску кризу у Европи.

Двије стране потписале су нови споразум 19. јануара и "Гаспром" је обновио испоруке.

Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас", саопштила је прошле седмице да можда неће бити у стању да плати дуг "Гаспрому" због домаћих клијената који не плаћају рачуне.
Земља се тренутно бори са тешком економском кризом и ризикује губитак зајма Међународног монетарног фонда, што је основни страни прилив новца овој земљи за ову годину, због буyетских проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана