ОПЕК смањује производњу нафте

Глас Српске
ОПЕК смањује производњу нафте

БЕЧ - Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) је у петак на састанку у Бечу одлучила да ће смањити производњу за 1,5 милиона барела по дану како би спријечила даље смањење цијена нафте, јавиле су агенције.

Један барел износи 159 литара.

Смањење производње у односу на садашњих 28,8 милиона барела дневно ступиће на снагу 1. новембра.

Одлука о смањењу дневне производње за скоро пет одсто ипак није зауставила снижавање цијена на свјетским тржиштима, па је у петак, у Њујорку барел сирове нафте појефтинио за три долара и износио је 64,61 долар.

- И раније је било смањења дневне квоте производње за два милиона барела. Нисам убијеђен да ће ново смањење бити довољно да заустави пад цијене нафте. Морамо видјети шта још ОПЕК планира да учини до краја године - рекао је један од аналитичара тржишта Роб Лолин.

У јулу је барел нафте достигао рекордних 147 долара, али су се од тада цијене нафте стрмоглавиле, понајвише због страха да ће глобална рецесија смањити потражњу.

Цијена референтне корпе ОПЕК-ове нафте пала је средином октобра испод нивоа од 70 долара за барел.

Нафтни картел иначе производи око 40 одсто свјетске нафте.

Aналитичари су казали да картел мора смањити производњу за више од милион барела дневно како би амортизирао негативне утицаје глобалне финансијске и привредне кризе и снажног долара на цијене нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана