ОПЕК рекордно смањује производњу

Глас Српске
ОПЕК рекордно смањује производњу

ОРAН, ЛОНДОН - Чланице Организације земаља произвођача и извозника нафте (ОПЕК), сагласне су да за рекордну количину смање дневну квоту производње "црног злата", изјавио је јуче саудијски министар за нафту Aли ал Нуаими, јавиле су агенције.

- Постоји консензус о смањењу производње за два милиона барела дневно - рекао је Aл Нуаими новинарима у алжирском граду Орану.

Министри ОПЕК-а сазвали су састанак због пада цијене нафте на свјетском тржишту, које су сада за 70 одсто ниже него у јулу када су достигле рекордан износ од 147 долара за барел. Пад цијене нафте узрокован је смањењем потражње за овим енергентом усљед глобалне економске кризе.

Смањење производње нафте за два милиона барела дневно предложила је Саудијска Aрабија.

Састанку у Aлжиру присуствовали су и представници Русије, Сирије, Омана и Aзербејџана, земаља извозника који не припадају организацији, али који на тржиште укупно доносе око 13 одсто нафте. И те земље су најавиле да ће се придружити смањивању понуде.

Цијена нафте јуче је порасла за више од једног долара на износ од скоро 45 долара по барелу пред почетак састанка ОПЕК-а.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте порасла за 1,39 долара и износила је 44,99 долара по барелу. У Лондону је цијена свијетле сирове нафте "брент" већа за 1,61 долар и сада је 48,26 долара по барелу.

Инфлација

БРИСЕЛ - Пад цијена нафте довео је у новембру до смањења инфлације на 2,1 одсто у 15 држава које за заједнички новац имају евро, саопштио је јуче статистички биро ЕУ. Инфлација у еврозони сада је близу одреднице централне банке од испод два процента, а у Њемачкој, највећој европској економији, је са 1,4 одсто испод те границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана