Опада производња дувана у Српској

Тања Шикањић
Опада производња дувана у Српској

БAЊAЛУКA - Обим производње дувана у Републици Српској смањен је за 9,5 одсто током прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле године.

Руководилац производње у бијељинском предузећу за откуп дувана AД "Дуван" Чедо Готовчевић рекао је да је само на подручју Семберије, гдје је годишња производња дувана раније износила 1.000 тона, посљедњих година смањена на трећину и износи свега 300 тона.

Он је истакао да је на такво стање највише утицао раст цијена инпута, док је цијена сировог дувана скоро непуне двије деценије остала иста.

- Цијене дувана се нису мијењале од 1992. године, док су материјали и друге сировине за производњу знатно поскупјеле. Осим тога, премије на дуван су смањене са 1,50 на 0,37 КМ, што је утицало на рентабилност производње - истакао је Готовчевић.

Он је додао да је усљед таквог стања велики број произвођача дувана одустао од тог посла.

- Од више од 400 произвођача дувана на подручју Семберије данас је остало њих стотињак, а једина предност је у томе што произвођачи сију дуван на већим површинама земљишта - истакао је Готовчевић.

Нагласио је да произвођачи нису у могућности да проширују производњу због знатно већих улагања која су у том случају неопходна.

- Сушница за дуван на лож уље је веома скупа, а преправка сушнице на угаљ кошта 7.000 КМ, што је такође много с обзиром на приходе које произвођачи остварују - истакао је Готовчевић и додао да би једини спас за произвођаче било повећање цијене дувана у фабрикама.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Вид Копања је рекао да БиХ увози двадесет пута више дувана него што га производи.

- Производња дувана у РС је далеко мања у односу на потребе, а дувански производи се у енормним количинама увозе из иностранства. То и није чудо, имајући у виду да у РС имамо само једну фабрику дувана, у којој је смањен обим послова и која у технолошком смислу веома лоше функционише - истакао је Копања.

Он је казао да иако Фабрика дувана Бањалука по уговору послије  приватизације на годишњем плану треба да производи 1.000 тона цигарета свих категорија, просјечна остварена производња за посљедње три године износи 472.941 килограм цигарета што је 52 одсто мање у односу на план.

Додао је да је у припреми Закон о дувану РС, који ће бити усклађен са европским директивама и прописима, а којим ће се уредити тржиште и област производње дувана.

УИО БиХ

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у 2010. години је из БиХ извезено цигарета у вриједности 15 милиона КМ, а за исти период је у БиХ увезено цигарета у вриједности 365 милиона КМ.

- У односу на 2009., прошле године је смањен извоз цигарета из БиХ за 1,8 милиона КМ, док је у истом периоду повећан увоз за 31 милион КМ - рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана