Опада износ пребијеног дуга

Маријана Миљић
Опада износ пребијеног дуга

Бањалука - Привредници и јавни сектор на трећој овогодишњој мултилатералној компензацији пребили су свега 37,11 милиона КМ обавеза и потраживања, што је најмањи износ од када је заживјело пребијање дуга.

Према прелиминараним резултатима Бањалучке берзе у трећој компензацији обавезе и потраживања пребило је 768 учесника.

- Они су на регистроване адресе електронске поште добити прелиминарне извјештаје. До сутра могу да их  исправљају, а након тога добиће коначне извјештаје о трећој овогодишњој мултилатералној компензацији која је одржана у понедјељак - саопштено је из Бањалучке берзе.

У другој овогодишњој компензацији 908 учесника пребило је 56,85 милиона марака дуга, док је у првој њих 632 компензовало 67,09 милиона КМ обавеза и потраживања. Укупни износ пребијеног дуга у три компензације у овој години достигао је 161,05 милиона обавеза. У компензацијама које су одржане у прошлој години појединачни износ пребијеног дуга достизао је и 111 милиона марака.

Привредници истичу да се износ пребијеног дуга смањује јер је велики износ компензован у претходне двије године колико функционише систем мултилатералне компензације путем Бањалучке берзе.

- С обзиром на то да привреда и јавни сектор чисте дуг и потраживања може се очекивати да тај износ и даље опада. Закон о мултилатералној компензацији је једно од бољих законских рјешења које је усвојила Влада РС јер је помогао да унутрашњи дуг буде сведен на разумну мјеру - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Посљедња од четири мултилатералне компензације планиране ове године биће одржана 24. октобра. Од када је заживио систем мултилатералне компензације и цесије пребијено је више од 455 милиона КМ обавеза. Мултилатералне компензације и цесије, осим на привреду, на коју се примарно односе, позитивно утичу и на јавни сектор који је учесник пребијања дуга.

Унаприједити систем

Из Бањалучке берзе раније су најавили да ће систем мултилатералне компензације бити унапријеђен и у овој години. Планирано је да унутар система буду емитоване и преношене мјенице, што би допринијело смањењу неликвидности привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана