Онлајн пословање осваја економске силе

Агенције
Онлајн пословање осваја економске силе

БОСТОН - Када би интернет био држава он би био пета економска сила у свијету, након Сједињених Држава, Кине, Јапана, Индије и Њемачке, наводи се у студији консултантске фирме “Бостон консултинг груп”, преносе агенције.

Према овом извјештају, до 2016. године у свијету ће бити три милијарде интернет корисника, а према предвиђањима пословање преко интернета, које игра све већу улогу у расту привреда, до 2016. године ће с 4.200 милијарди долара учествовати у укупном бруто домаћем производу чланица Групе 20 најразвијенијих земаља свијета.

У 2010. години је било 1,9 милијарди интернет корисника, а остварен је бруто национални приход од 2.300 милијарди долара.

У саопштењу се наводи да ће “интернет економија” расти темпом од осам одсто годишње у развијеним земљама, као и двоструко више на тржиштима у развоју.

Индија и Аргентина оствариће највећи раст од 23, односно 24 одсто.

- Интернет економија је једна од позитивних прича о развоју свијета - изјавио је аналитичар БЦГ-а и један од аутора извјештаја Дејвид Дин.

У неким земаљама, укључујући Француску, Њемачку и Кину, мала и средња предузећа која активно послују на интернету остварила су знатно већи раст продаје од фирми које нису довољно присутне на интернету.

- Широм свијета, МСП која користе интернет развијају се брже и отварају више нових радних мјеста него она предузећа која то не раде - изјавио је економиста БЦГ Пол Цвиленберг.

Он је додао да државе могу да ојачају своју конкурентност и проспекте привредног раста охрабривањем предузећа да се окрену интернету.

У Великој Британији “интернет економија” учествује са 8,3 одсто у бруто домаћем производу, што представља навјећи удио у односу на било коју другу земљу Групе 20.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана