Онлајн куповина још увијек баук

Драгана Келеч
Онлајн куповина још увијек баук

Бањалука - Становници Српске већ годинама имају могућност да путем интернета купују разну робу, али због недовољне упућености на који начин се онлајн пазари или из страха да ће бити преварени, већина се ипак одлучује на оближње продавнице.

Да је онлајн куповина недовољно популарна у Српској, слажу се и у Агенцији за информационо друштво РС. 

- Резултати анкете коју смо спровели прошле године показују да електронски начин купопродаје још увијек практикује мали број грађана, односно само њих 7,3 одсто - истакли су у овој агенцији и додали да се ту углавном ради о куповини путем неких од познатих интернет продавница као што су  "eBay" и "Амазон".

У Агенцији процјењују да постоји благи раст електронске трговине, чему је у посљедње вријеме допринијела и глобална економска криза.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да многи становници зазиру од куповине путем интернета због тога што не желе да ризикују, односно плаше се да ће добити производ који нису жељели.

- Многи радије одлазе у трговине, гдје могу одмах да погледају шта купују, па и да испробају, што није случај са куповином путем интернета. Наравно, ту су и старије генерације које не знају да користе интернет, па тако и не могу да учествују у њој - истакао је Петровић.

Ипак, постоје и они којима је онлајн куповина примамљива, а један од њих је Дејан Марковић из Бањалуке, који истиче да се на овај начин може купити шта год се пожели, те да је страх од преваре неоправдан.

- Преваре приликом куповине путем интернета су веома ријетке, а купац једино мора бити опрезан гдје укуцава број свог жиро-рачуна. Остало је све једноставно, и уколико се деси да вам је стигао производ који нисте жељели, имате могућност да га вратите - истакао је Марковић.

Предност

Марковић истиче да је предност куповине путем интернета то што му за њу треба 15 минута.

- Цијене су доста ниже у односу на оне у оближњим продавницама, а и понуда је разноврснија - истиче он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана