Она је успијела да “спасе” Путина

Агенције
Она је успијела да “спасе” Путина

Зову је другом најмоћнијом женом Русије која се одупрла свим притисцима и ризиковала, али успјела да позиционира рубљу на реалан ниво.

 

Када је крајем прошле године руска рубља почела да варира и нашла се у слободном паду, многи су били спремни да кажу да санкције Русији, због умјешаности у украјински сукоб, дају резултате те да би могло да почне одбројавање Путинових дана у Кремљу. Иако се чинило да руска кола јуре низбрдо, ових дана је стигла вијест да се рубља скинула с апарата и полако враћа своју снагу у односу на евро и долар.

Рубља је поново занимљива и улагачима и штедишама, а с обзиром на раст цијена нафте (на нивоу од око 60 долара за барел), предвиђени колапс руске економије је, барем засад, заустављен. Осим тога, велика већина Руса због изолације и тешкоћа у којима су се нашли окривљују “антируски Запад” и тиме ослобађају одговорности сопствену политичку елиту.

Ликовање Москве

Но, Русија ликује јер санкције нису дале резултате које су Брисел и Вашингтон очекивали, а за опоравак рубље најзаслужнија је једна од најблискијих Путинових сарадница и особа која је један од главних носилаца “Путиновог економског програма” - енергична педесетдвогодишња предсједница Средишње (народне) банке и донедавна предсједникова помоћница за економска питања Елвира Набијулина. Она није подлегла паници која је завладала Кремљем, него је, упркос претњама, одбила да из резерви убризга средства за спас рубље. Чекала је и калкулисала с другим параметрима.

Ризик се исплатио

Такав ризик се исплатио, тржиште се стабилизовало, а рубља је почела да се враћа на реалан ниво. Руски медији су забрујали: Да ли је Елвира Набијулина жена којој Русија дугује спас?! Набијулина улази у ред економских стручњака задужених за Путинов опстанак. Коначно, неки је сматрају и сивом еминенцијом или барем дијелом економског тима који мора да смисли начин да Русија не доживи колапс, поготову јер су главне полуге њеног раста оно што им је “Бог расуо по Сибиру” - нафта, плин, угаљ и злато, а индустријска производња тек негдје по страни.

Поноћне вожње

Набијулина, једна од најбољих студенткиња Економског факултета Универзитета у Москви, улетјела је у посао у јеку најтмурнијег раздобља Русије: распад СССР-а, економија на рубу провалије, барел на 20 долара, политичка нестабилност.

У вријеме доласка Путина у кремаљске одаје 2000. ради у Центру за стратешке одлуке, гдеј је убрзо запела за око Путиновом пријатељу и финансијском магу Герману Грефу и постсовјетском кремаљском старосједеоцу, неформалном лидеру неолибералне фракције руске цитаделе моћи Анатолију Чубајсу. Набијулина није пропустила шансу, а Греф јој даје вјетар у леђа и доводи је у Министарство економског развоја, које ће она преузети - тако је хтјела судбина - баш кобне 2008. када почиње рецесија. Иако су Алексеј Кудрин, тадашњи министар финансија, и Греф побрали све заслуге када је Русија успјела да се извуче из кризе, јасно је да ни Набијулина није била неважан чинилац. Московски медији пишу да умије да се закачи с Путином, а он јој сад једе из руке. Угледни недјељник Огоњок прогласио ју је другом најутицајнијом женом Русије, иза шефице Сената Валентине Матвијенко, за коју кажу да је политичка фигура. Додуше, Набијулина има и критичаре који сматрају да је она “највећи непријатељ руске индустрије”.

О њеном приватном животу мало се зна. Удата је за директора Више економске школе Јарослава Кузминкова, који јој је био ментор на докторату. Имају сина Василија. Зна се да за релаксацију у ноћним сатима каткад пројури московским улицама у јагуару С типа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана