OMV се повлачи из БиХ и Хрватске

Марина Чигоја
OMV се повлачи из БиХ и Хрватске

БAЊAЛУКA - Aустријска енергетска компанија OMV саопштила је јуче да разматра продају подружница у БиХ и Хрватској.

У БиХ OMV има 28 бензинских пумпи, од чега пет у Српској. OMV БХ д.о.о. у сједишту у Сарајеву има запослене 23 особе.

- У складу са OMV-овом стратегијом, у разматрању је продаја малопродајног и комерцијалног пословања у БиХ и Хрватској, што би укључивало потпуно повлачење са оба тржишта. Циљ је продаја комплетних предузећа са њиховим тренутним радницима - казали су "Гласу Српске" у OMV-у у Бечу.

У саопштењу објављеном јуче на сајту ове компаније истиче се да ће OMV наставити да фокусира малопродају и комерцијално пословање на тржишта са интегрисаним снабдијевањем.

- Хрватска и БиХ оптимално се не уклапају у OMV-ов ланац снабдијевања, због чега се сада испитују опције за продају тих двију подружница - наводи се у саопштењу.

Разговори са потенцијалним купцима почеће у идућих неколико мјесеци, а у овој компанији претпостављају да ће будући купац наставити са радом предузећа у Хрватској и БиХ на истом нивоу.

OMV наводи да ће одлучити о структури свих потенцијално смањених инвестиција у пословном сегменту прераде и продаје, што би до 2014. могло да достигне милијарду евра, а укључује смањење прерађивачких капацитета и продајне имовине.
На тржишту БиХ OMV је присутан од 2001. године, када су OMV AG и Истрабенз заједнички основали OMV Истрабенз. Од октобра 2005. године дјелује под новим називом OMV БХ д.о.о. као фирма кћерка друштва OMV Refining & Marketing GmbH из Беча.

OMV Хрватска запошљава 70 људи у свом загребачком сједишту. Са 63 бензинске пумпе у тој земљи OMV тренутно има око 13 одсто тржишног удјела.

Стратегија

У OMV-у наводе да је њихова стратегија да се фокусира и поједностави портфељ.

- То укључује постепено приближавање портфеља од прераде и трговине према истраживању и производњи, те гасу и енергији. У том контексту, крајем новембра OMV-ова подружница у Турској већ је продала 52 одсто удјела кипарском малопродајном предузећу "Кибрис Тирк петролери лимитед сиркети" - истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана