Омогућити Млијекопродукту да извози у ЕУ

Aгенције
Омогућити Млијекопродукту да извози у ЕУ

Козарска Дубица - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас у Козарској Дубици да се у скорије вријеме очекује долазак инспекције из Берлина која би требало да упише ЕУ број "Млијекопродукту", чиме би се створили услови да ово предузеће до краја године извози млијеко у ЕУ.

Шаровић је рекао да је по уласку Хрватске у ЕУ настао проблем извоза млијека, нарочито "Млијекопродукту" из Козарске Дубице, које је кључни бренд овог подручја и веже стотине коопераната и од кога зависе хиљаде породица.

Шаровић је обишао и предузеће "Хемијска прерада кукуруза /ХПК/" из Козарске Дубице, које има "ЕУ број" и извози у земље ЕУ, али нема довољно високу извозну квоту.

"Преговарачки тим БиХ је, уз захтјев за повећање квота за вино и рибу, уврстио и захтјев за повећање квота за шећер конкретно за жХПКж из Дубице. Ми у било којим преговорима са ЕУ нећемо изоставити интересе тог предузећа, јер настојимо штитити опште интересе и радна мјеста", рекао је Шаровић.

Делегацију институција БиХ, осим Шаровића, чинио је предсједавајући Дома народа БиХ Огњен Тадић, предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба и помоћник министра за пољопривреду у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић.

Предсједавајући Дома народа БиХ Огњен Тадић оцијенио је да начин на који начелник Козарске Дубице Миле Злојутро приступа рјешавању кључног проблема најбољи начин како да једна локална самоуправа остварује своја права.

Предсједник Комисије за спољну трговину и царине Борислав Бојић истакао је да ће предмет расправе о граничним прелазима у БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ бити наредног мјесеца, како би се тај проблем ријешио у корист Дубице и осталих општина.

Начелник општине Козарска Дубица нада се да ће резултати рада Савјета министара БиХ резултирати тиме да неће бити смањења извоза из предузећа "ХПК" и "Млијекопродукта".

"Уколико се то оствари немамо разлога за страховање, а имамо информацију да је менаџмент жМлијекопродуктаж обезбиједио тржиште за наредних неколико мјесеци", рекао је Злојутро.

Док се не ријеши питање граничног прелаза Козарска Дубица-Хрватска Дубица и док поново не добије статус прелаза за путнички саобраћај, Злојутро је рекао да ће се грађани морати служити пропусницама, што није рјешење ни за општине Приједорске регије, ни Сисачко-мославачке жупаније.

"Још постоји питање кад, гдје и за колико новца се могу добити пропуснице", изјавио је Злојутро.

Директор предузећа "Хемијска прерада кукуруза" Јовица Шуман изјавио је да, ако не дође до повећања извозних квота, посљедице по то предузеће би могле бити економска криза предузећа, отпуштање радника и неиспуњавање обавеза.

Састанку званичника БиХ у Козарској Дубици присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац и делегат у Вијећу народа БиХ Перица Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана