Омогућен бесцарински извоз и увоз робе

Глас Српске
Омогућен бесцарински извоз и увоз робе

ЛОНДОН - БиХ ће од 18. априла почети са издавањем AТA Карнета, јединственог међународног царинског документа који обезбјеђује дозволу за привремени бесцарински извоз и увоз робе на годину.

Aналитичари наводе да је ово важно достигнуће за Међународну привредну комору јер се БиХ налази међу десет земаља које је мрежа организација удружених у међународни ланац гаранција AТA Карнет означила као приоритетне, преносе агенције.

БиХ је важна транзитна земља у региону Балкана, гдје Србија и Црна Гора већ спроводе овај систем.

- БиХ је карика која недостаје у важном ланцу за привремени увоз и извоз робе. Транспорт робе биће много лакши за кориснике AТA Карнета који иду преко Балкана - истакао је Питер Бишоп, предсједавајући VATAC-а, радног тијела одговорног за руковођење међународним гарантним ланцем за AТA Карнет, који функционише попут пасоша за робу.

За издавање AТA Карнета надлежна је Спољнотрговинска комора БиХ.

Овај документ посебно је користан компанијама које доносе узорке купцима, излажу на сајмовима или превозе опрему.

У ланац спадају коморе и пословне организације које су националне царинске власти одредиле да издају и дају гаранције за Карнетс.

Више од 150.000 Карнетса издаје се сваке године широм свијета за робу чија је укупна вриједност процијењена на 17 милијарди долара.

Карнетс покрива сву робу на међународном тржишту, осим кварљиве робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана