“Олимпус” отпушта 2.700 радника

Агенције
“Олимпус” отпушта 2.700 радника

Токио - Јапански произвођач камера, фото-апарата и медицинске опреме “Олимпус” саопштио је послије серије скандала који су потресли компанију да ће отпустити 2.700 радника, односно око седам одсто од укупног броја запослених, преносе агенције.

Компанија је забиљежила губитак од 618 милиона долара у фискалној години до марта, након што се прошле године сазнало да је утајила губитак од 1,7 милијарди долара у својим књигама.

“Олимпус” је данас објавио да ће зарадити 88 милиона долара нето у овој пословној години, али да ће до марта 2014. године отпустити око 2.700 радника.

Компанија запошљава скоро 40.000 људи широм свијета.

- Повратком самим коријенима компаније и кретањем од почетка, желимо да повратимо повјерење акционара, обновимо ову групацију и донесемо јој нову вриједност - наводи се у саопштењу.

“Олимпус” је објавио да ће консолидовати своју глобалну производну базу с циљем да у 2016. години оствари нето профит од милијарду долара.

Компанија је најпознатија по својим камерама и фото-апаратима, али је такође и свјетски лидер у области медицинске опреме за снимање пацијената.

Недавно су се појавили извјештаји о могућој ињекцији капитала из јапанских електронских гиганата “Панасоника” и “Сонија”.

Углед фирме је значајно нарушен након што је бивши шеф “Олимпуса” Мајкл Вудфорд објавио да је компанија годинама прикривала велике губитке и лажирала финансијске извјештаје.

Компанија је данас објавила да је постигла договор са Вудфордом о вансудском поравњању и исплати 15 милиона фунти након што је он у Британији уложио жалбу на одлуку којом је смијењен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана