Олимпијада без зараде?

Глас Русије
Олимпијада без зараде?

Лондон -- Лондонска Олимпијада ће бити у минусу, када се упореде превелика улагања у изградњу и три пута мање туриста него се очекивало, кажу стручњаци.

Према прелиминарним оцијенама организатора, прве недјеље Олимпијских игара у Лондон је требало да допутује око 300 хиљада туриста. У британски главни град је допутовало само 100 хиљада.

Ако се узме у обзир дужина турнира, ситуација се неће много промјенити. Али већ је јасно да Олимпијада неће довољно зарадити, сматра извршни директор групе компаније АЛОР Сергеј Хестанов.

"Организатори лондонске Олимпијаде су рачунали да зараде око 10 милијарди фунти стерлинга. Али испада да неће зарадити ни десети дио те суме. Разлог за то је да су улагања у инфраструктуру и повећане мјере безбједности превисили планирану суму десет пута. Организатори ће бити у минусу. Односно, држава. И како је показало искуство Пекинга, Олимпијада није више начин да се заради новац, већ да се повећа престиж државе".

"Организатори Олимпијаде у Лондону нису узели у обзир специфику такмичења. То је дуг турнир, у којем се истовремено одржава неколико такмичења. Како се не би мучили избором гдје да иду, многи су одлучили да остану код куће и прате телевизијски пренос", сматра професор економије Оксфордског универзитета Питер Опенгејмер:

"Олимпијаду је веома лако и пријатно пратити преко телевизије: можете истовремено пратити неколико спортских дисциплина. Физичко присуство је могуће само на једном такмичењу у један дан, или на одређено вријеме".

Улогу је одиграла и чињеница да је Лондон један од најскупљих градова у свијету. Уочи Олимпијаде цијене у хотелима и баровима су очекивано скочиле, цијене улазница на спортска такмичења такође. То је уплашило туристе које много не занима спорт, изјавио је главни научни сарадник института економије Руске академије наука Владимир Димов

"Цијена улазница је једно, а цијена путовања у Лондон – друго. Туристичке услуге су у цјелини испале прескупе за одређену групу потрошача, зато туристи нису само одустали од улазница, они су у принципу одустали од путовања у Лондон".

Најмање су задовољни банкари. Они су далеко од политичке реторике и схватања престижа. Њих занима само новац. У другом тромесечју ове године економија Велике Британије је пала за 0,7%.

Читав свијет се бави скандалом банке Барклиз, чији су директор и неколико сарадника оптужени за манипулације у међународној трговини. У тој ситуацији Олимпијада, па чак и успјешна, неће извући економију.

Властима Лондона остаје да се тјеше да су у организацији украсили, очистили и поново изградили источни дио града у којем је већина спортских објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана