Олимијске игре уносан бизнис

Aгенције
Олимијске игре уносан бизнис

Лондон -- Америчка компанија Џенерал електрик продала је рефлекторе, напајања и медицинску опрему укупне вриједности око 100 милиона долара за Олимпијске игре у Лондону.

То је мање у односу на претходне игре у Пекингу, али ипак довољно да оправда улогу спонзора игара, саопштили су званичници америчке фирме.

Откако је 2005. постао један од водећих спонзора Олимпијских игара, GE је остварио око милијарду долара прихода од продаје опреме за стадионе и Олимпијска села у Торину, Пекингу и Ванкуверу.

Међутим, отприлике половина тих прихода остварена је од игара у Кини 2008.

"У вријеме када је Пекинг добио Олимпијске игре, они су много инвестирали. Много тога је тек требало да буде изграђено", рекла је шеф маркетинга GE Бет Комсток.

"Лондон је доста умјеренији по питању изградње инфраструктуре, али смо ми у сваком случају срећни што смо дио игара", додала је она.

Спонзори Олимпијских игара уложили су око 14 милијарди долара у изградњу нових олимпијских комплекса и модернизацију постојећих локалитета, што је доста мање у односу на 40 милијарди, колико се процијењује да је Кина потрошила.

GE је одбио да коментарише колико је платио да би био спонзор игара, будући да је спонзорима, према уговору, забрањено да откривају суме, али је навео да су приходи остварени од пројеката за Олимпијске игре оправдали спонзорство.

Спонзорски уговор GE важи до 2020.

Међу највећим спонзорима Олимпијских игара налазе се и компаније МекДоналдс, Дау кемикалс и Виза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана