Олакшице захуктале продају хибрида

Данијела Бајић
Олакшице захуктале продају хибрида

БАЊАЛУКА - Продавци електричних и хибридних аутомобила у БиХ задовољно трљају руке јер, како кажу, потражња за овим

четвороточкашима никад није била већа, између осталог, због олакшица приликом увоза.

Савјет министара БиХ је у фебруару ове године донио нову одлуку о смањењу царинске стопе за увоз хибрида са 15 на пет одсто те потпуно укидање тог намета за електрична возила до краја ове године.

Директор продаје у компанији "Сладабони", која у понуди има возила марке "тојота", Дарко Поповић казао је за "Глас Српске" да је потражња за хибридним и електричним аутомобилима ове године осјетно већа у односу на претходну годину, која је била рекордна.

- Хибридна и електрична возила су и ове године, због царинских олакшица, јефтинија што је, између осталог, допринијело да се купци у још већој мјери одлучују управо на ове четвороточкаше - рекао је Поповић и додао да највећа потражња влада за хибридним аутомобилима чија се цијена креће од 40.000 марака.

Према његовим ријечима, становници Српске би масовније куповали ову врсту аутомобила када би могли да рачунају на субвенције које добијају грађани ФБиХ приликом прве регистрације.

- За хибридна и електрична возила од 40.000 КМ становници у ФБиХ имају субвенцију од 5.000 до 10.000 марака. Због тога ови четвороточкаши тамо иду као алва - казао је Поповић.

Да је тако потврдили су нам у сарајевском ауто-салону "Гранд Аутомотиве". Радница из овог салона Шевала Јамаковић Ницевић казала је да ће, ако се по јутру дан познаје, ова година бити веома добра што се тиче продаје свих аутомобила, а првенствено хибрида и електричних.

- Сва хибридна и електрична возила из наше понуде иду добро, а цијене се углавном крећу од 50.000 до 90.000 марака. Велику улогу у потражњи у претходном периоду одиграле су царинске олакшице, али и субвенције - казала је Јамаковић Ницевић.

Да је продаја хибридних и електричних возила у БиХ све боља потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО), према којима је за два мјесеца ове године увезено знатно више ових четвороточкаша него лани у истом периоду.

Током јануара и фебруара ове године у БиХ је стигао 171 хибрид и 18 електричних возила. У истом периоду прошле године БиХ је увезла 72 хибридна и 11 електричних аутомобила. Током цијеле прошле године у БиХ је стигло 1.512 хибрида или за 902 више него 2022. године, док је увезено 240 електричних возила, за 171 више него годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана