Олакшицама до више е-аута на путевима

Јана Кезић
Олакшицама до више е-аута на путевима

БАЊАЛУКА - Тржиште електричних аутомобила у Европи доживјело је процват, гдје су заједно са хибридима популарнији и од дизелаша, а ова возила све су интересантнија и возачима у Српској.

Према посљедњим подацима у БиХ регистровано је 69 електричних аутомобила, а како би их на путевима било што више, упућени кажу да је потребно паралелно радити на више колосијека, од инфраструктуре до законске регулативе.

Директор бањалучког предузећа “EP Mobile” Никола Каран каже за “Глас” да се полако буди свијест становника о електромобилности, посебно млађих генерација, због чега је будућим корисницима потребно обезбиједити што бољу инфраструктуру и на што приступачнијим локацијама.

- Ми смо једна од водећих фирми у Српској која има више од 20 пунионица. Циљ нам је да у нашој мрежи почетком сљедеће године имамо више од 50, ако не и 100 пунионица - рекао је Каран и додао да упоредо са тим  интензивно раде и на рјешењима по питању регулативе, те софтверу и апликацији која ће да обједињује и несметано пружа системе услуге.

Како би стимулисали куповину електричних аутомобила, према ријечима Карана, потребно је више урадити и по питању субвенција за грађане, попут бесплатних паркинг-зона за е-возила.

- Царинска стопа приликом куповине електричног аутомобила смањена је на пет одсто, а ми смо били једни од иницијатора. Међутим, радимо на томе да се у потпуности укине - рекао је Каран.

Када је ријеч о регулативи и усклађивању са директивама ЕУ, Каран истиче да је у Српској та област дјелимично дефинисана Законом о електричној енергији РС и новим законом о обновљивим изворима енергије.

У Србији су, како каже, регулативу у једном добром дијелу добро спровели, што се показује и у пракси.

- Законом је прописано да је сваки инвеститор стамбених јединица дужан да обезбиједи неколико паркинг-мјеста за електричне аутомобиле. Тамошње институције ушли су у ту област много озбиљније него ми, али ја се надам да ћемо и ми убрзо успоставити такве системе - рекао је Каран.

С обзиром да електрична аута имају мало механичких дијелова, батерија је кључна, а број километра који се може прећи, како каже, зависи од много фактора.

- Све зависи од модела возила и компаније која га је произвела те капацитета батерије. Неке премиум лимузине могу прећи и до 1.000 километара са једним пуњењем, док возила средњег калибра у просјеку могу прећи од 500 до 550 километара са једним пуњењем - рекао је Каран.

Тема и на СЕТ-у

Електромобилност биће једна и од тема на трећем “Самиту енергетике Требиње 2022” (СЕТ), који ће бити одржан од 16. до 18. марта. Ријеч је о водећем регионалном догађају, а овај пут фокус ће бити стављен на регионални прелаз и транзицију енергетског сектора на чисту енергију. СЕТ ће окупити готово све званичне људе електропривреда из региона, а у десет одвојених панела учествоваће око 70 водећих стручњака из земље и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана