Олакшати поступак оснивања предузећа

Глас Српске
Олакшати поступак оснивања предузећа

БИЈЕЉИНA - Осим политичке нестабилности, стране инвеститоре да улажу у земље са простора бивше Југославије и даље највише обесхрабрује нерегулисан правни систем, а олакшавање поступка оснивања предузећа омогућило би већи прилив иностраног капитала на ове просторе, пише "Радио Слободна Европа", пренијела је Срна.

Земље западног Балкана у посљедње вријеме настоје да поједноставе процедуре за регистрацију фирми, али им главни проблем у томе представљају, наводи се у извјештају, превисоки порези и отежани услови пословања.

- С циљем поједностављивања процедура регистрације предузећа у РС је реализован пројект Свјетске банке и Aмеричке агенције за развој под називом "Гиљотина прописа" - јавља "Радио Слободна Европа".

- У Србији се може отворити предузеће и започети бизнис за један дан и 500 евра капитала, међутим, привредници се жале на скупу администрацију и превелике порезе и државне таксе, због чега дио страних инвеститора напушта Србију - стоји у анализи.

На Косову за регистрацију фирме потребна је лична карта и 50 евра.

"Слободна Европа" наводи да је у Хрватској због економске кризе лакше отворити фирму него опстати на тржишту.

И у Македонији је релативно лако регистровати фирму, али главни проблеми почињу касније, због неповољних кредита и осталих услова пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана