Олакшати извоз грађевинског материјала и жита

Маријана Миљић
Олакшати извоз грађевинског материјала и жита

Бањалука - Привредна комора РС предложиће да поједностављеним царинским поступком буду обухваћени грађевински материјал, житарице и сточна храна како би произвођачима било скраћено вријеме испоруке, а не би били изложени ни додатним трошковима.

Из Привредне коморе је почетком фебруара упућена иницијатива Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за хитну измјену упутства о поједностављеном царинском поступку. Након састанка представника УИО и пословне заједнице у сриједу одлучено је да у идућих 15 дана привредне коморе у БиХ доставе приједлоге производа за које би се могло примјењивати поједностављено царињење.

У Привредној комори РС казали су да ће послије консултација са привредницима бити сачињен коначни списак робе за коју ће тражити једноставније царињење.

 - Поједностављеним царинским поступком треба да буду обухваћени, између осталог, глина, грађа, цигла, цемент, стаклене боце, везови жељезних шипки, плоче, житарице и сточна храна како је то било прописано упутством које је раније било на снази -  истакли су у Привредној комори.

У Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ су казали да су примили велики број примједби привредника од када је на снагу ступило упутство о поједностављеном царинском поступку.

- Привредници инсистирају да на листу робе буду увршћени и производи који су раније могли да буду царињени по поједностављеном поступку - казали су у СТК-у.

Упутством које је тренутно у примјени смањен је обим робе која се може извозити по поједностављеном поступку, што домаћим произвођачима доноси повећање трошкова и компликованију процедуру. Осим тога, упутством које је ступило на снагу 28. јануара онемогућен је поједностављени поступак на граничним прелазима који немају мрежну комуникацију са главном канцеларијом УИО или имају лошу мрежну комуникацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана