Олакшана размјена података о фирмама

Ведрана Кулага
Олакшана размјена података о фирмама

БAЊA ЛУКA - Представници Привредне коморе РС и бањолучког Основног суда потписали су јуче у Бањој Луци протокол о сарадњи на основу којег ће све информације о привредним субјектима у Српској у Привредни регистар бити слате електронским путем.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да је потписивање споразума од изузетне важности јер ће на овај начин привредни субјекти стећи субјективитет регистрацијом у Основном суду, а за Комору је важно да располаже оваквим релевантним подацима.

- Ово доприноси подизању свијести о видовима електронског комуницирања у РС. На овај начин желимо да помогнемо привредним субјектима и потенцијалним корисницима података из Привредног регистра, али и да утичемо на привредне субјекте да раде на јачању електронске писмености како би постали конкурентнији и боље пратили токове пословања - рекла је Ристићева и додала да ће подаци из Регистра бити на располагању судовима у РС.

Замјеник предсједника Основног суда Бања Лука Недељко Милијевић истакао је да ће ово подстаћи инострана и домаћа улагања у привредну, а сви подаци који су потребни за пословање привредних субјеката наћи ће се на једном мјесту.

- Основни суд раније је Привредној комори достављао рјешења у писменој форми путем поште, али ће то од сада ићи електронским путем. Суд као државни правосудни орган на овај начин помаже привреди и иде у сусрет привредницима. Корист ће бити обострана јер ће информације Привредне коморе бити корисне нашим судијама у рјешавању судских предмета, првенствено финансијских извјештаја - истакао је Милијевић и додао да ће ово олакшати рад Суду и да ће помоћи развоју домаће привреде.

Привредни регистар

Драгица Ристић је подсјетила да су, доношењем Закона о привредној комори РС током 2008. године и доношење Закона о регистрацији пословних субјеката у РС, створени законски предуслови за потписивање овог протокола, као и за формирање Привредног регистра.

- Он је замишљен као јединствена база података са свим битним подацима о регистрованим привредним субјектима на једном мјесту, а подаци се могу добити преко портала Привредне коморе - рекла је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана