Олакшана провјера пословних партнера

Свјетлана Тадић
Олакшана провјера пословних партнера

БAЊAЛУКA - Привредници из Републике Српске нису упознати са услугом Привредне коморе РС која нуди извјештаје о бонитету предузећа из земље и региона у циљу смањења ризика склапања послова са ризичним и неликвидним фирмама.

Иако кажу да је веома позитивно што се коначно нешто предузима у вези са питањем сарадње домаћих фирми са неликвидним иностраним и домаћим пословним партерима, привредници не знају да од сада не морају сами да провјеравају своје сараднике.

Директор "Тропик рибарства" Бањалука Драгана Радошевић каже да би радо већ користила услугу Привредне коморе РС, да је за њу чула.

- Купци који су раније били сигурни партери, у овом времену кризе врло брзо постају несигурни, те је потребно провјеравати информације о њиховом бонитету - рекла је Радошевић и додала да је до сада потенцијалне пословне партнере провјеравала преко агенција које се баве тиме, али да извјештаји које је добијала нису били сигурни.

- Нама требају првенствено извјештаји о бонитету, обрту и ликвидности предузећа из региона које не можемо никако сами да провјеримо, а до сада су нам углавном биле доступне информације о броју рачуна неке фирме и слично - истакла је Радошевић.

Власник Месне индустрије "Тривас" из Прњавора Немања Васић каже да ће уз помоћ ове услуге Коморе бити смањена и ненаплаћена потраживања од купаца, јер ће се избјегавати сарадња са неликвидним предузећима.

- Иако је акција Привредне коморе РС добра, мало привредника за њу зна. До сада смо сараднике провјеравали "приватним каналима", звали, питали друга предузећа какав је неко, да ли плаћа на вријеме или не, сада ће то свакако бити лакше када се формира база података у Привредној комори - рекао је Васић.

Власник предузећа "Живанић ДС" из Прњавора Десимир Живанић каже да ће корист од ове услуге имати посебно фирме које имају иностране сараднике, које је било тешко провјерити.

Из Привредне коморе РС кажу су са циљем смањења дуговања и заустављања тренда раста ненаплаћених потраживања, обезбиједили могућност провјере бонитета потенцијалних купаца из земаља региона и свијета.

- Извјештај о бонитету који нудимо, између осталог, обухвата податке о руководству, процјени ризика, историји предузећа, пословању и друге финансијске информације - рекли су из Коморе и додали да се за сада нуде извјештаји за предузећа из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Румуније.

Потраживања

Према подацима Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ) Бањалука предузећа и задруге из Српске за 2009. годину потражују од купаца из иностранства око 318 милиона, а од домаћих купаца око 2,2 милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана