Олакшан стечај у посрнулим предузећима

Марина Чигоја
Олакшан стечај у посрнулим предузећима

БAЊA ЛУКA - Иако се Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о стечајном поступку предвиђа да стечајни поступак у неком предузећу у Републици Српској треба да буде спроведен у периоду од једне године, у Удружењу стечајних управника РС сматрају је овај рок преоптимистичан, те да се комплетан стечај не може окончати за мање од двије године.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић. Он је казао да је Удружење упутило 26 амандмана на овај Приједлог закона, који би пред посланицима Народне скупштине РС требало да се нађе на идућој сједници, од којих је седам усвојено.

- Измјена која се односи на то да се за једну годину спроведе стечај донесена је под притиском Синдиката. У пракси се показало да се стечај, ако се тражи најбоље економско рјешење, не може спровести за мање од двије године. То се показало и на примјерима предузећа из Србије и Хрватске - казао је Ковачевић.

Измјенама овог закона утврђено је и да стечајни управник може да води само један стечајни поступак у предузећима чија стечајна маса прелази пет милиона, док је до сада тај цензус износио милион марака.

Једна од суштинских измјена Закона о стечају РС јесте да су скупштине повјерилаца предузећа добиле већа овлашћења. Ова тијела сада ће као услов продаје моћи купцу да поставе најнижу продајну цијену и обавежу га да задржи привредну дјелатност фирме, запосли одређен број радника и загарантује улагања.

Ковачевић је рекао да су измјене и допуне овог закона биле неминовне, али да је њима, између осталог, требало јасно да буде предвиђено на који начин ће се казнити одговорни за пропаст предузећа.

- Потребно је да се утврде стварне чињенице и узроци због којих су поједини привредни субјекти дошли у стечај, јер се често дешава да стечајни управници долазе у "привредна гробља", односно потпуно уништена предузећа. Због тога тражимо да се усвоје наши амандмани и да се утврди одговорност и предвиде веће казне за оне који су предузеће довели у такав положај - рекао је Ковачевић.

Додао је да се у 99 одсто случајева не ради о објективним околностима које су довеле до пропасти предузећа, већ о приватним интересима појединаца.

- Сматрам да је изузетно важно да знамо ко је одговоран за довођење предузећа до стечаја. Законом о кривичном поступку предвиђено је да онај ко доведе предузеће у стечај мора кривично да одговара, али нисам упознат да је неко за то одговарао - нагласио је Ковачевић.

Приједлози

Душан Ковачевић каже да је један од приједлога Удружења стечајних управника РС да се отклоне недостаци у вези с хипотекама, као и да се у Приједлог измјена и допуна Закона о стечају угради клаузула по којој онај ко купи стечајни капитал, посебно ако се ради о производном предузећу, мора да настави производњу у тој фирми најмање три године од дана куповине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана