Окончани преговори РС са Европском инвестиционом банком

М.Ч.
Окончани преговори РС са Европском инвестиционом банком

ЛУКСЕМБУРГ - Европска инвестициона банка (EIB) одобрила је 100 милиона евра за финансирање изградње и обнове водоводне и канализационе инфраструктуре у 24 општине Републике Српске, рекао је јуче "Гласу Српске" министар финансија РС Aлександар Џомбић.

Он је истакао да у структури финансирања учествује и кредит Инвестиционо-развојне банке РС од 50 милиона евра, те бесповратна средства која су обезбијеђена уз помоћ EIB-а у вриједности од 35 милиона и 15 милиона евра властитог учешћа.

- У једном броју општина смо већ кроз Развојни програм РС финансирали ове пројекте и то ће се третирати како властито учешће. Кредит је одобрен на 25 година уз грејс период од шест година. Имамо могућност да изаберемо каматну стопу еврибор плус фиксни или промјенљиви дио. У овом тренутку промјенљиви дио је повољнији и она износи око 1,6 одсто на годишњем нивоу, док је фиксна око 4,5 одсто на годишњем нивоу. Код сваке транше можемо да изаберемо камату коју желимо - казао је Џомбић.

Додао је да је разговарано и о изградњи болнице у Бијељини и реконструкцији и доградњи Клиничког центра у Бањалуци.

- Овај пројекат је процијењен на 100 милиона евра. EIB је спремна да подржи пројекат са кредитом од 50 милиона евра и њихове анализе су при самом крају, тако да би преговори о овом кредиту могли да почну половином јула - казао је Џомбић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана