Оконани преговори за Јужни ток

Глас Српске
Оконани преговори за Јужни ток

МОСКВA - Стављањем словеначког потписа на споразум о изградњи гасовода "Јужни ток", Русија је окончала преговоре са свим европским партнерима за један од најважнијих гасних пројеката у Европи, рекао је премијер Руске Федерације Владимир Путин, пренијеле су агенције.

- Потписали смо споразуме са свим неопходним европским партнерима, како би овај пројекат био остварен. У овој фази кључно је  уложити заједничке напоре и направити студију изводљивости, а затим приступити изградњи гасовода - казао је Путин протеклог викенда послије потписивања споразума са словеначким премијером Борутом Пахором.

Путин је истакао да су обје стране окончале један велики посао, те да ће овај документ омогућити наставак блиске сарадње двије земље.

Новим гасоводом Руска Федерација жели да избјегне зависност од украјинске трасе транспорта тог енергента према земљама Европске уније.

Гасовод којем су приступиле Бугарска, Србија, Мађарска, Грчка и Словенија требало би да постане оперативан 2015. године.

"Јужни ток" ће пролазити по дну Црног мора до Бугарске, одакле ће један крак водити преко Србије и Мађарске, до складишта у Aустрији, док би други требало да иде преко Грчке, испод Јонског мора, до Италије.

Изградња гасовода, капацитета 60 милијарди кубних метара гаса, коштаће десет милијарди евра.

Словенија

Премијери Словеније и Руске Федерације најавили су да би појединости око словеначког дијела гасовода "Јужни ток" требале бити усуглашене идуће године, након што се направи студија изводљивости пројекта, од које ће зависити хоће ли се словеначка траса повезивати са аустријском или италијанском инфраструктуром. Словеначки дио гасовода имаће капацитет од осам милијарди кубних метара гаса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана