Окампо се повлачи из трке за предсједника Свјетске банке

Танјуг
Окампо се повлачи из трке за предсједника Свјетске банке

Вашингтон, Бразилија - Бивши колумбијски министар финансија Хосе Антонио Окампо повукао се из трке за позицију предсједника Светске банке, оставивши два кандидата у досад незабиљеженом изазову америчкој контроли над том глобалном развојном институцијом.

Будући да се одбор директора Свјетске банке у понедјељак састаје да би изабрао новог предсједника, Окампо је јуче поручио да се нада да ће земље у развоју подржати кандидатуру министарке финансија Нигерије Нгози Окоњо-Ивеале у трци за коју каже да је постала политичка, преноси Ројтерс.

Окоњо-Ивеала, која је раније обављала једну од директорских функција у Светској банци, сада је једини кандидат из земаља у развоју, а противник јој је кандидат Вашингтона Џим Јунг Ким, Корејац по рођењу, али и амерички држављанин и здравствени стручњак, за ког се сматра да је готово извјесно да ће бити изабран за предсједника.

Окампо, кога је номиновао Бразил, наводи да је његова кандидатура била “хендикепирана” недостатком подршке матичне Колумбије, која је прошлог мјесеца навела да ће се усредсредити на кандидовање за чело Међународне организације рада (МОР), гдје има веће шансе за успех.

Окампо, тренутно директор економског и политичког одсјека на универзитету “Колумбија” у Њујорку, изјавио је да мисли да се процес избора предсједника Свјетске банке не обавља на потпуно отворен, транспарентан начин, према заслугама.

Његова одлука да одустане од трке не значи да ће све земље у развоју подржати Окоњо-Ивеалу. Обећање земаља у развоју да ће остати уједињене погажено је јуче, када је Русија саопштила да ће подржати Кима, поставши прва велика привреда у развоју која је то учинила.

“Имајући у виду значајне професионалне квалитете г. Кима, као и његово искуство и знање, Руска федерација ће подржати кандидатуру Џима Јунг Кима при гласању одбора директора банке”, саопштило је руско Министарство финансија.

Према неформалном договору, на мјесту предсједника Светске банке увек се налази Американац, док је на челу Међународног монетарног фонда увек Европљанин.

Привреде у развоју покушавају да прекину доминацију САД у банци да би повећале свој утицај у глобалним економским институцијама, којима дуго доминирају богате земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана