Охрабрујући раст привреде

Марина Чигоја
Охрабрујући раст привреде

Бањалука - Бруто друштвени производ (БДП) РС порастао је у првом кварталу ове године за 0,5 одсто у односу на исти период лани, показују подаци Завода за статистику РС.

Расту БДП-а највише је допринио сектор финансија и осигурања који је ојачао за 3,4 одсто, док је у области вађења руда и камена, прерађивачкој индустрији, производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом, снабдијевању водом, управљању отпадом и дјелатностима санације животне средине остварен раст од три одсто.

С друге стране, БДП је смањен у подручјима стручне, научне и техничке дјелатности, те административне и помоћне услужне дјелатности за 5,2 одсто, док је у области пољопривреде, шумарства и риболова пад износио 2,1 одсто.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да показатељи за прва три мјесеца у неку руку могу бити задовољавајући с обзиром на околности у којима привреда послује.

- Надам се да због поплава које су нас задесиле у мају неће доћи до значајнијег пада БДП-а, али све зависи од тога којом брзином ће бити саниране посљедице те катастрофе - казао је Ћорић.

Он је истакао да је веома битно да фирме које су претрпјеле штету у поплавама добију помоћ.

- У првој фази је помоћ била за становништво, али сада имамо наговјештаје да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства РС изаћи са уредбом на основу које ће помоћ добити и предузећа која су настрадала у поплавама - нагласио је Ћорић.

Казао је да је, с обзиром на то да је у поплавама начињена огромна штета, тешко очекивати значајније резултате до краја године.

- Али императив који морамо поставити је да БДП до краја године не буде негативан. Ако се БДП задржи на расту од 0,5 или један одсто, то ће бити успјех. Битно је како ћемо се у овом тренутку организовати да се то буде што безболније премошћено - рекао је Ћорић.

Штета од поплава

Говорећи о штети коју су предузећа претрпјела у поплавама, Перо Ћорић је рекао да су фирме на подручју Бањалуке које су прије поплава имале добру производњу и биле извозно оријентисане релативно брзо превазишле проблеме.

- Онај ко је радио и имао тржиште, настојао је да то тржиште и задржи и многа таква предузећа су почела да раде. С друге стране, они који су и раније имали проблема, не могу тако брзо да се опораве - нагласио је Ђорић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана