Охрабрујући раст извоза струје

Марина Чигоја
Охрабрујући раст извоза струје

Бањалука - Више него удвостручен извоз струје у БиХ у јануару био је један од охрабрујућих показатеља на почетку 2013, а тиме је најављен и могући престанак негативног тренда из претходне године у овој области који је имао кључну улогу не само у паду извоза, него и цјелокупне економске активности.

Наведено је то у информацији о кретању макроекономских показатеља за јануар ове године, коју је урадила Дирекција за економско планирање БиХ и додаје да је извоз струје у великој мјери довео и до раста индустријске производње послије прошлогодишњег пада.

- Иако су подаци за јануар још оскудни за доношење било каквих оцјена економског раста, донекле охрабрује раст вриједности робног извоза од 8,7 одсто у односу на исти период прошле године праћен благим растом индустријске производње од два одсто. Тиме су барем донекле заустављени њихови негативни трендови из претходне године. У 2013. је тешко очекивати значајнији опоравак БиХ економије, с обзиром на прилично лоше прогнозе из окружења - истиче се у информацији.

Додаје се да је главни разлог благог побољшања индустријске производње раст производње у прерађивачкој индустрији и сектору за производњу струје од 6,9 одсто односно 2,9 одсто у односу на јануар претходне године.

- С друге стране, сектор рударства са јануарским падом производње од 5,8 одсто имао је негативан допринос расту индустријске производње у БиХ - наглашава се у информацији.

Током јануара извоз из БиХ је износио 606 милиона КМ и у односу на јануар 2012. доживио је раст од 8,4 одсто, док је увоз износио милијарду КМ и у поређењу са истим периодом 2012. године имао је раст од 2,3 одсто. Трговински дефицит у јануару ове године достигао је 414 милиона КМ и у поређењу са јануаром прошле године мањи је за 5,4 одсто.

Када је у питању тржиште рада БиХ, у информацији се наводи да је просјечан број запослених лани смањен у односу на 2011. годину за 0,5 одсто и да износи 687.600 лица.

- Док се у јавном сектору број запослених повећавао, у приватном сектору се и даље смањује. У јануару 2013. године регистрован је раст броја незапослених лица од 2,5 одсто на годишњем нивоу. Административна стопа незапослености у БиХ у 2012. години је износила 44,1 одсто - истиче се у информацији.

Успорена економска активност утицала је и на зараде запослених, па је тако просјечна нето плата лани износила 826 КМ и реално је мања за 0,8 одсто. Раст цијена у БиХ је настављен и у 2013. години, па је тако у јануару регистрована инфлација од 1,3 одсто у односу на јануар 2012. године.

- На општи пораст цијена у БиХ је највише утицала категорија алкохола и дувана која је у посматраном мјесецу забиљежила раст од 6,4 одсто на годишњем нивоу што је посљедица увећања акциза на цигарете од јануара 2013. године - додаје се у информацији.

Девизне резерве

У информацији Дирекције наводи се да су на крају јануара ове године укупне девизне резерве Централне банке достигле 6,3 милијарди КМ, чиме су забиљежиле скроман раст у односу на исти период претходне године.

- Што се тиче структуре девизних резерви, као и у ранијем периоду, новчана средства се пласирају у хартије од вриједности, на рачун смањења депозита код иностраних банака. Ако се упореде девизне резерве са децембром 2012. уочава се значајно смањење - истиче се у информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана